Naše projekty:   originální samolepky na stěnu Pieris.cz   —   magazín Příroda.cz   —   efektní sdílení PDF souborů DraGIF.cz

Máslo a jeho nezastupitelná role v naší stravě

původně vyšlo: Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.
Máte nejraději klasické máslo vyrobené z minimálně 80 % mléčného tuku nebo dáváte přednost nejrůznějším margarínům z rostlinných tuků? Článek z roku 1938 vám vysvětlí, proč je nejlepší volbou pravé české máslo.


Význam másla pro výživu člověka

Máslo jest ve výživě člověka nenahraditelným, neboť ono má své specifické vlastnosti, které nelze tělu dodáváti umělými tuky.

Jeho úplná stravitelnost zajišťuje mu trvalé postavení a nepostradatelnost ve výživě. Pro svůj obsah výživných látek a zvláště pak pro obsah vitaminů jest nezbytným pro zdraví dětí, u nichž podporuje růst a chrání je před nemocemi.

Rovněž nemocní chorobami zažívacího ústrojí nebo trpící horečkami a tím i ztrátou tělesné váhy najdou v másle nej lepší oporu své výživy.

Máslo jest však nepostradatelným hlavně pro výživu nervového systému a krvetvorné dřeni kostní v těle lidském. Proto také systematické požívání může býti profylakčním prostředkem pro utužení zdraví a nutno tudíž vždy pamatovati na jeho náležité zastoupení v naší výživě. Máslo vždy a zvláště máslo na chléb a brambory jest nejen pochoutkou, ale také zárukou správné výživy a zabezpečení našeho zdraví.

Proto svědomitá hospodyně používá pro výživu rodiny, zejména dětí, máslo, které jest stoprocentním československým výrobkem. Vyšší cena másla oproti některým tukům jest daleko převyšována jeho hodnotou a cennými vlastnostmi.


Původní zdroj historického článku:
Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. března 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.








Debata k článku Máslo a jeho nezastupitelná role v naší stravě


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2020 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.

 



Naše další projekty: