Konec školního roku za dávných časů

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1930, autor neuveden.
Máme tu poslední školní den, žáci a studenti si odnáší domů vysvědčení. Jak se tento slavnostní den změnil od dávné minulosti? Můžete si to porovnat sami podle článku z roku 1930, který vám tehdejší konec školního roku popíše.
Následující text pochází z roku 1930

Konec školního roku.

Všichni páni rektoři a správcové škol dopsali poslední oběžník, po třídách s tím „lejstrem“ školu prošmejdil školník, korejš jsme mu říkali jistě vystižně, a v tom úředním oběžníku vedle obvyklých pokynů na samém konci stála věta:

Načež budou rozdána vysvědčení a žáci se odeberou na prázdniny, které potrvají do 31. srpna. Ředitelství a sbor učitelský očekávají že se žáci také o prázdninách budou chovati řádně a mravně, jak se na školní mládež sluší.

A jde se. Studenti „vypadnou z boudy“. Hned u vrat si zapalují cigarety. Menší chasa se rozutíká k maminkám a za chvilku „kouří“ také — čokoládu nebo hýří v zmrzlině. Vysvědčení. „humory“, bývají krásná, pěkná, méně pěkná, nepěkná a „haupt“ neřádná.

Těchto posledních bývá nejméně — mládež se učí dost a páni docenti, sami také v hlavě nesouce jen prázdniny, ke konci roku nějaké to oko přimhuřují.

Školy se vyprázdní, obyčejně tam zůstane jen ředitel a školník a oba se chystají upravit školu do nového školního roku. Pozvou zedníky, malíře, truhláře, instalatéry, potom babky myčky a uklízečky — škola nemá nikdy prázdna a pavouci na stěnách nikdy dlouhé chvíle.

Svět se několikrát otočí a Ivánek, hle, už zase do školy jde. Je opálený, povyrostl, zesílil, první den je zaražený. ale druhý den se už pere a dovádí... Ale nač myslit do září, když se ještě nezačal červenec a veselé, veselé prázdniny jsou tu!

Přejeme vám, děti i pánové, bezpečně krásné koupání, na mezích hodně jahod, na pasekách malin a borůvek, náramně studenou zmrzlinu a ještě náramněji kyselé okurky a hlavně štědré strejčky a tetičky. A svaté bezstarostí. K němu jako předpoklad aspoň méně pěkné vysvědčení, bez „repce“, tím spíše bez „sardele“.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1930, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. června 2020


Diskuze k článku „Konec školního roku za dávných časů“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz