Kdo zachránil malé dítě, unesené skupinou kočujících Romů?

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1931, autor neuveden.
Život někdy dokáže napsat tak zvláštní příběhy, že je těžké jim vůbec uvěřit. Jeden takový, který v roce 1931 vyšel v Lidových novinách, vás seznámí s příběhem chlapce, který díky kočujícím Romům přišel o svůj domov v Německu, ale následně nalezl nový u nás v Bruntále.
Následující text pochází z roku 1931

Román cikány uloupeného dítěte

V Bruntále ve Slezsku vzbuzuje veliký zájem osud mladíka, který se podobá příběhu z románu.

Když v r. 1916 přijela do Stuttgartu v Německu tlupa potulných cikánů, kteří cestovali Evropou, byl synek manželu Jiřího a Matyldy Launových ve Stuttgarte uloupen cikány. Malý chlapec cestoval pak s cikánskou tlupou jako malé umouněné cikáně po celé Evropě, prošel mnoha zeměmi a v r. 1919 v létě dostal se se svou tlupou i do Slezska, kde se tlupa utábořila v lese u Bruntálu.

Zde chlapec při jedné výzvědné cestě do lesa se zatoulal a zabloudil. Chlapec, který se jmenoval Kurt, byl již šest a půl roku stár. V lese u Bruntálu potkal jej kočí Hampel z Bruntálu, který se svou manželkou neměl žádných dětí. Odvedl chlapce domů a nechali si ho u sebe.

Chlapce posílali do školy a velmi si ho oblíbili. Cikáni ho již nikdy neuviděli. O případu dověděla se bruntálská policie, která sledovala zprávy německých bezpečnostních úřadů, kterým také oznámila, že v Bruntálu je chlapec, který byl odňat cikánům a bude asi z některého města v Německu.

Trvalo plných deset let, než hochovi rodiče ve Stuttgartů se dověděli o pobytu svého dítěte a přijeli si pro ně koncem roku 1929. Od roku 1929 žil Kurt ve Stuttgarte u svých pravých rodičů a učil se mechanikem, ale srdce ho táhlo zpět k rodině kočího Hampla do Bruntálu. Hamplovy považoval za své skutečné rodiče a zcela k nim přilnul.

Jak se nyní dovídáme, chlapec asi před měsícem od svých rodičů ve Stuttgarte uprchl a objevil se opět v Bruntále u lidí, jež původně považoval za své pravé rodiče. Nyní těžce onemocněl na zápal plic a leží v bruntálské nemocnici. Jeho praví rodiče se již se svým osudem smířili.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1931, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. listopadu 2022


Diskuze k článku „Kdo zachránil malé dítě, unesené skupinou kočujících Romů?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.