Jaká je tržní cena ženy a kde se dá koupit na splátky?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor neuveden.
Měřit cenu člověka na peníze asi není správné, nicméně často se tak děje. Historický článek z roku 1923 vám ukáže, jaká byla tehdy v některých místech světa hodnota ženy a jakým způsobem za ní tehdy mohl její nápadník zaplatit.
Následující text pochází z roku 1923

Tržní cena ženy.

V zemích, kam dosud nepronikla příliš civilisace, přesvědčíme se snadno, udělal-li muž se svou manželkou dobrý obchod, otážeme-li se ho prostě, kolik za ni dal, a je-li oné ceny hodna.

Cestovatel Hilton otázat se takto jednou kteréhosi příslušníka kmene Kafrů a dostal tuto odpovědi »Ó, nešťastníče! Dal jsem za ni dva znamenité voly a nestojí oni za hubenou krávu.« Dva voli jsou slušná cena a proto se muž domníval, že jeho zoufalství je zcela oprávněné.

Hiltonovi samému nabízel jednou kterýsi starostlivý otec svou dceru za pár bot. Kdyby se byl Hilton spletl, byl by si musel říci, že za pár bot nemohl mít nic lepšího.

V některých krajinách mají otcové dospělých dcer větší požadavky a mnohem výše si své dcery cení. Mladá dívka z kmene Kafrů má podle sociálního postavení otcova cenu dvou až deseti krav.

U Mishmie musí bohatý muž za svou ženu zaplatit dvaceti kusy hovězího dobytka. Karokové dávají své dcery za nit mušlí hauri, což je u nich běžná mince.

Ale pokrok je možno pozorovat již i u těchto divochů. Nemůže-li se mluvit o vzrůstající ceně žen, začínají se tam kupovat ženy pod zárukou »dobré jakosti« a měsíčně se splácí stanovená částka.

Nedotknutelným majetkem mužovým stane se žena teprve tehdy, je-li splacena i poslední splátka. Chce-li se proto muž své ženy opět zbavit, zůstává splátky prostě dlužen. V mnohých zemích dá se ženich, podobně jako Jakub, když si chtěl získat Rahel, do služeb rodiny své nastávající ženy, aby si cenu, za nevěstu požadovanou, odpracoval.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. července 2021


Diskuze k článku „Jaká je tržní cena ženy a kde se dá koupit na splátky?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.