Jak zhubnout? Naučte se jíst pomalu a málo!

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Čech - 1907, autor neuveden.
Trápí vás nadváha či dokonce obezita? Jak uvidíte v článku z roku 1907, tak nadměrná konzumace jídla není žádný novodobý problém. Zajímá vás, co tehdy radili odborníci lidem, kteří chtěli zhubnout a zbavit se závislosti na jídle? Po přečtení možná s překvapením zjistíte, že vám tyto více jak sto let staré rady mohou se shazováním nadbytečných kilogramů pomoci i dnes.
Následující text pochází z roku 1907

Jak lze naučiti se jisti málo a zvolna.

Třeba změniti svůj způsob žití. Zdálo by se, že to jest tak snadné: stačí jen přesvědčiti sebe o tom.

Ve skutečnosti se ukazuje, že jest velmi obtížno odloučiti se od špatného návyku. Uznává-li nemocný katarhem žaludku, že ji rychle a nepravidelně, a chce-li se polepšiti, jeho vůle samotna k tomu nestačí.

Na počátku oběda má na sebe pozor, ale potom zase upadá do starých kolejí. Rozumí se, že možno si pomoci návykem jisti kaši „püré“ (bramborové „püré) a sekané maso. Avšak nutno ještě vyvolati vylučováni sliny a za tím účelem nutno zvolna žvýkati a držeti v ústech i mléko, bouillon a víno.

Někdy chce se pomoci vylučování sliny tím, že po požití (přijeti) potravy žvýkají kuličky gumy. To zvláště jest rozšířeno u Američanů, avšak takové žvýkání jest pouze paliativ — slina vylučuje se příliš pozdě, směšuje se v žaludku se šťávami a ztrácí svůj prvopočátečný účinek.

Možno raditi k rozřezání masa a chleba na malinké kousíčky, jako se to dělá pro malinké děti — tehda bezděky musí se jisti zvolna. Nebo možno předepsati nějaký specialní pořádek: lze podávati jídla méně chutná — a nemocný přestane se na ně vrhati s chvatem.

Avšak všecky tyto způsoby, obmezujíce nad míru jídla, mají s hlediska fysiologů veliký nedostatek: nemocný nedoznává uspokojení, pojídaje potravu. Avšak k pravidelnému zažíváni, jak bylo výše řečeno, jest nezbytno, aby jídlo bylo příjemné.

Tudíž nemocný žaludkem má míti prostou, ale chutnou stravu. Jestliže se mu líbí strava, jestliže přivolí k tomu, aby jednotlivá jidla následovala ne příliš rychle jedno za druhým a jestliže u stolu současně vede se živý hovor, — tu bývalý žrout má všecky čáky obrátiti se v labužníka.

Avšak jestliže všecky tyto prostředky nepomohou, zbývá ještě jeden prostředek, na nějž rovněž Fletscher ukázal. Když polykají — praví Fletscher — kousek jídla obsahující nesežvykané čističky, uvíznou tyto (nesežvykané částičky) v hrdle, kdežto řídká hmota vniká do jícnu; třeba ještě jednoho namáhání, aby se polkly uvízlé částičky.

Vezměte na př. kousek ovocného dortu, rozžvýkejte a polkněte jej: těsto přetvořené slinou v řídkou kaši ihned prochází jicnem (požerací trubici) do žaludku, ale slupka a ovocná jadérka na okamžik se zadržují.

Stačí neveliké namáhání, aby se vrátila tato částice do úst a žvýkala, dokud v ústech nezmizí jejich chuť. Splniti tento způsob jest daleko snadnější, nežli držeti dlouho potravu v ústech.

Hle, k jakým prostředkům třeba se uchylovati, aby se sprostilo špatného návyku. Nic se nepořídí: pevná vůle samotná nestačí, jestliže rozvaha nepřichází na pomoc.


Původní zdroj historického článku:
Čech - 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
9. října 2023


Diskuze k článku „Jak zhubnout? Naučte se jíst pomalu a málo!“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 120 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2025 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.