Jak v klidu zvládnout přípravy na Vánoce? Nechte si poradit od našich prababiček

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Česká hospodyně 1914, autor neuveden.
Vánoce by měly být svátky klidu a pohody, přesto bývají především pro ženy obdobím velkého stresu a horečných příprav na slavnostní Štědrý večer. Pokud to chcete změnit, tak zkuste svou domácnost připravit na oslavu Vánoc podle užitečných rad 1914.
Následující text pochází z roku 1914

Vánoce.

Se zvukem tohoto slova pojíme téměř všichni představy nanejvýš milé.

Vzpomínky na milý, klidný, nerušený pobyt v kruhu nejbližších, v teplém ovzduší rodiny, zpříjemněný různými projevy blahobytu, kterýž osvitne v ty dny i domácnost nejchudších, pojí se se vzpomínkami na radost z malých vánočních dárků a to nejčastěji ani ne tak na radost vlastní, jako na radost těch, jimž jsme ji pozorností svou způsobili.

Stává se však někdy, že toliko vzpomínka na vánoce je nezkalená, ve skutečnosti že je však klid a mír těchto dnů valně porušen, ne snad nějakými nešťastnými příhodami, nýbrž zcela prostě přílišným shonem v domácnosti.

Bývá tomu však zejména na Štědrý den. Pro mnohou hospodyni bývá tento den dnem největší práce a největšího zmatku. Co tu pečeni, vaření, chystání atd. atd., aby bylo vše včas k večeři hotovo.

Nezbývá jí naprosto času, aby se věnovala dětem, pro které bývá tento den přece největším svátkem a které by svoji radost a očekávání rády sdílely, ba nezbývá jí času ani k tomu, aby se věnovala v klidu svým hostům, pravidelně členům rodiny, kteří se nejčastěji již na Štědrý den sjíždějí a scházejí.

A nechť již jsou hosté v domě nebo ne, sedá hospodyně k slavnostní večeři unavená a uštvaná a nemá pak nejen sama pravé radosti z krásného večera, nýbrž není ani dobrou společnicí ostatním.

Vždyť často musí mysliti ještě při večeři na to, co práce čeká s úklidem spousty nádobí po vaření a s konečným úklidem kuchyně, rozčiluje ji mrzutý obličej služčin, která se ani nesnaží vypadat vesele, vidouc, co práce ji ještě čeká.

A hosté ať již cizí, nebo domácí, nemají pravého požitku z večeře, kterou předcházelo mrzuté čekání a shon a kterou netrpělivost a únava hospodyně provází. Dojem svatvečera je úplně zkažen.

A není toho naprosto třeba. Zkušené hospodyně a kuchařky dovedou si věci zaříditi tak, že na Štědrý den zbude jim již jen nejnutnější práce, která se odbude bez chvatu a mrzutosti.

Úklid, tak zvaný velký úklid totiž, provede se v domácnosti, kde vládne praktická hospodyňka postupně již několik dni před svátky. Není tu třeba obrátit najednou celý byt na ruby, vyhnat tím všecky z domu, způsobit jim nepříjemný den, nebo dva a sebe uštvat.

Celku je rozhodně na prospěch, uklidí-li se vždy denně jedna místnost a zůstane-li ostatní byt zatím pěkně obyvatelným. Není třeba ani dokládat, že při tomto způsobu je úklid dokonalejší, aniž by při tom celá domácnost vyjela z kolejí. Do večera před Štědrým dnem je uklizen celý byt i s kuchyní, ve které se zatím již odbylo všechno předchozí vařeni i pečení.

Vánočky napečeme den před Štědrým večerem, cukrovinky rovněž, nebylo-li možno přichystati je dříve, konečně připravíme i rybu na černo a uložíme do porculánové nádoby. Je známo, že ryba na tento způsob připravená je druhého dne lepší, než je-li čerstvě připravená.

Chutě omáčky se rozloží, jak říkají kuchařky. Rybu ohříváme pak ovšem toliko známým způsobem v horké vodě, nikoliv na plotně a nemícháme jí, sice bychom kousky ryb poškodili. Sečkáme až se v nádobě pozvolna ohřeje a teprve až ji hodláme předložití, vyndáme kousky ryby opatrně na ohřátou mísu a polijeme horkou omáčkou.

Kdo ví kolik různých přísad vyžaduje úprava černé omáčky, pochopí, že včasná předchozí příprava přispěje značně k zachování pořádku a klidu na Štědrý den.

I salát celerový k smažené rybě možno připraviti den před tím, právě tak jako se připraví zelenina, houska a všechno, čeho bude příštího dne třeba.

Nepečeme-li na Štědrý den koláčů (a nebývá na ně při hojnosti pokrmů ani chuti) a zvolíme-li závin toliko válený, odbude se celé vaření téměř hravě. Pak je možno včas hostem se věnovati, v klidu stůl pěkně připraviti a konečně s plným požitkem se z pěkného večera těšiti.

Těmito a podobnými zdánlivými nepatrnostmi zachráníme často náladu nejen sobě, ale i několika lidem jiným, což nelze přehlédnouti, uvážíme-li, že naše nálady tvoří náš život a jeho obraty.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1914, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
21. prosince 2019


Diskuze k článku „Jak v klidu zvládnout přípravy na Vánoce? Nechte si poradit od našich prababiček“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.