Jak odvážná dívka přechytračila zloděje

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Národní listy - 1894, autor neuveden.
Jaké byly ženy a dívky v dávných časech? Možná zcela jiné, než myslíte. Historický článek z roku 1894 vám představí mladou sportovní dívku, která díky své odvaze a rychlému úsudku pomohla dopadnout drzého zloděje.
Následující text pochází z roku 1894

Raubíř na velocipedu.

Šprýmovná nehoda přihodila se onehdy jednomu italskému rošťáku, jenž jakožto člověk »moderní« používal ke svým výpravám bicyklu.

Mladá jedna dáma, sl. Jeanne Dupl...ova z Bordeaux procházela se na cestě mezi Vintimiglií a Mentonem na krásné Rivieře onehdy večer před domem svého strýce, u něhož byla návštěvou, očekávajíc, že příbuzní záhy přijdou za ní. Byl to jeden z oněch krásných večerů s nádherným západem slunce, jaké bývají tak časté na tomto po žehnaném koutku země.

Silnice obyčejně tak živá byla právě úplně opuštěna a také se slečna Jeanne mohla zcela klidně oddat svému dumání. Ani cyklista, jenž právě sjížděl po svahu silnice, neodvrátil její pozornost. V její vlasti jest sport cyklistský dávno věci zcela všední.

Nevšímala si tedy valně osamělého cyklisty a ani se po něm neohlédla. Ale za to tím bedlivěji všímal si ji on. S výše, se které sjížděl, patrně byl se přesvědčil, že v tuto chvíli nebylo třeba obávat se vyrušeni ani z předu ani ze zadu a seskočil tedy s kola, právě před slečnou Jeannou, opřel bicykl o zídku, jež vroubí silnici směrem k moři a smeknuv prosil mladou dámu o nějaký dáreček.

Slečna Jeanne polekána vyrušila se ze svých dum, pohledla na milého cyklistu a shledala, že nikterak nevypadá jako nějaký elegantní sportsman. To ji pohnulo, že bez dlouhého smlouvám vložila mu do dlaně jeden frank.

Milý cyklista zdvořile poděkoval a prosil pak, aby mu dovolila otázka, je li to všecko, čeho může postrádat. Slečna Jeanne nedovedla lhát a tak měl roztomilý cyklista brzy v hrsti 60 franků, zlatou jehlici a konečně její zlaté hodinky s dlouhým, jemně pracovaným řetízkem.

Cyklista-rošťák vzal řetěz kolem krku a rozepnul při tom svůj kabátec, aby pod ním hodinky i s řetízkem ukryl jako památku na slečnu Jeannu. Při tom se obrátil zády k slečně Jeanně, jež stála vedle jeho kola.

To neměl dělat; neboť měl jedva pokdy ohlédnout se, aby viděl kterak mladistvá, mrštná krasavice vyšinula se na kolo, sjela docela s vrchu a zmizela za nejbližším záhybem silnice. Chtěla právě také míti památku na něho a poněvadž jí ničeho jiného nenabídl, vzala jeho kolo.

Za deset minut byla v Mentonu, dala telegrafovat na všechny strany a hodinu po té byl cyklista bez bicyklu ve Vintimiglii lapen. Nebyl přece jen dost moderní, jinak by byl věděl, že také dámy dovedou jezdit na kolech.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1894, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. září 2020


Diskuze k článku „Jak odvážná dívka přechytračila zloděje“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.