Ideální venkovní dlažba pro váš dům

článek je inzerce, nejde o historický text
Stavíte, nebo přemýšlíte o rekonstrukci domu? Neopomeňte to, co jej obklopuje. Dlažba je takovým klenotem stavby, protože ji obklopuje. Vytváří zdobný prvek, jistou chloubu. Ne nadarmo je jedním z typů i zámková dlažba. Na výběr je toho mnohem víc.

Betonová dlažba nabízí spoustu variací

Venkovní dlažba je to první, co u vás lidé uvidí. I kolemjdoucí. Po dlažbě k vám chodí hosté, vy sami na ni často hledíte, když v létě sedíte, relaxujete či grilujete na zahradě.

Díky vhodné dlažbě si můžete okolí domu upravit například tak, že vám bude v létě připomínat resort u moře. Žlutá barva evokuje písek a když zapojíte malé žárovky, vytvoříte zákoutí jako u romantického hotýlku. Nebo lze mít chodníček jako na zámku. Dlažby je tolik druhů, že z ní lze vytvořit prakticky cokoliv.

Samotný beton je zaslouženě asi nejpopulárnější materiál. Je to bytelný, trvanlivý, nosný a přitom flexibilní prvek, který navíc není drahý.

Můžete z něj mít klasický betonový chodník, s betonem se dá ale originálně pracovat i v interiéru. Zároveň se z tohoto materiálu dají vykouzlit i produkty, evokující jiné prvky.


Jak využít beton?

Záleží na vás, v jakém stylu chcete mít exteriér. Beton například skvěle ladí k chladným prvkům, jako jsou kovy, a dohromady pak tvoří úžasné industriální kombinace. Klasická betonová dlažba krásně doplní kovová zábradlí, ploty nebo brány.

Jak jsme zmínili, beton je i cenově příznivý a umí imitovat jiné materiály. Což odráží trendy ve stavebnictví. Například hliníkové střechy dnes mohou napodobit design tašek, což pak vyjde mnohem levněji a není to na úkor kvality. Umělé podlahy v interiéru zase věrně kopírují dřevěné parkety. Ani beton nemusí vypadat jen jako klasický šedý beton, ale může mít například vzhled přírodního dřeva.


Venkovní dlažba jako z přírody

Dlažby jsou mnohých rozměrů, vizuálů i barev. Vy sami si můžete zvolit chodník složený z menších dílů, ale i z objemnějších kusů. Záleží jen na vás, jak kompaktní plochu chcete mít. Podstatná je i barva. Někomu se líbí typická betonová šeď, která barevně ani nijak neruší. Někdo zatouží právě po pískové barvičce, jež dodá do zahrady trochu tepla.

Můžete si nechat udělat na míru i bílý terén. Vypadá to čistě, jde o minimalistický design. A co imitace dřeva? Dnes máte spoustu možností, venkovní dlažba tak může krásně splynout s okolím. Přírodní dlažba se vyrábí v mnoha odstínech dřeva, v nabídce je i design kůry, prken, trámů, pařezů, samozřejmě nesmí chybět letokruhy. Na první pohled bude taková dlažba k nerozeznání od přírodní suroviny.

Dlažební desky s reliéfem dřeva nejsou jen na ozdobu, jedná se o nosné panely, které se jen tak neponičí. Uplatní se v podobě chodníků, teras, u altánů, lemů kolem schodů i bazénů.

Při volbě „betonového dřeva“ máte na výběr i různé struktury povrchu. Můžete chodit po hladkém chodníku, dlažba ale může mít i rýhy, jaké má například stromová kůra. Výsledek díky tomu vypadá velmi věrohodně a celkový dojem z dlažby vás jistě ohromí.


Vznešená zámková dlažba

Známé pořekadlo praví: „Můj dům, můj hrad.“ Tak proč nedoplnit váš hrad dlažbou, která má už v názvu pojmenování jako vznešený zámek?

Ostatně, zámková dlažba je právem jedním z nejoblíbenějších prvků v této sféře. Ale po pravdě řečeno, zámková dlažba nedostala své jméno po vznešeném šlechtickém sídle. Jmenuje se tak kvůli „zámečkům“ na jednotlivých dílech dlažby, díky kterém do sebe jednotlivé díly ideálně zapadají a dohromady tvoří náležitý strukturovaný povrch.

Dlažba má skvělou nosnost, proto se zámková dlažba aplikuje na náměstích, kolem reprezentativních budov, v parcích, na hřištích apod. Dlažbu lze pořídit i v různých barevných odstínech, takže je z ní možné vytvářet krásné a trvanlivé obrazce. Podívejte se na nabídku společnosti PRESBETON, patřící k předním českým výrobcům betonového zboží pro stavby a úpravy soukromých nemovitostí, komunikací či veřejných staveb.

Firma vám nabídne návrh exteriéru zdarma, pomohou vybrat dlažby, plot i zahradní doplňky, poradí vám, když budete tápat. Jde tak o profesionály, kteří vám nabídnou to nejlepší.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
25. září 2023


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.