Hygiena před 250 lety: voda je jedovatá, koupání je zločin

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Česká hospodyně - 1912, autor neuveden.
Život v dávných dobách byl občas dost ... zapáchající. Článek z roku 1912 vám přináší velmi zajímavé svědectví, jak se kdysi nejvyšší šlechta i slavní lidé stavěli k otázkám hygieny, mytí, koupání nebo třeba čištění zubů. Chtěli byste v takové době žít?
Následující text pochází z roku 1912

Jak na koupání a čistotu těla se pohlíželo před 150 léty.

Žijeme ve století tělesné výchovy, a nikomu nepřipadne zajisté byt s koupelnou jako obzvláštní luxus.

Vzpomeňme si nyní Goetheho. Velký německý básník nenáviděl koupání a prohlásil, že koupat se v tekoucí volné vodě jest ztřeštěnost. Venku že se koupají jen nerozumní kluci.

Roku 1780 vedla konsistoř v Lipsku process proti theologovi Seumemu, obviněnému, že se příliš často koupá. Na čištění zubů a nehtů se vůbec nemyslilo a vypravovalo se jako o velké zvláštnosti, že princi na francouzském dvoře jednou v měsíci byly zuby čištěny.

R. 1782 vyšla knížka: Navedení, jak se chovat ve společnosti. Tam výslovně jest zakázáno mýt se, mluví se o vodě jako o velmi nebezpečné látce a doporučuje se jednou za den potřít si ruce a obličej voňavkou.

V ložnicích a v obydlích králů a knížat té doby nebylo žádných umyvadel. V té době se hodně šňupalo a jest záhadou, když šňupali páni i dámy, zdali neměli špinavý obličej, když se nemyli. Musilo se ovšem používat hojně voňavek, neboť všichni páchli špínou, poněvadž se vody štítili.

O Leibnitzovi se tvrdí, že se nikdy nemyl a že s ním bylo možno mluviti jen na nějakou vzdálenost — tak zapáchal. Jak Leibnitz, tak celá řada jiných slavných mužů té doby proslula svou nečistotou.

V zámku Versailleském byly jen dvě vany a poněvadž jich nebylo používáno, dopravili je jako zvláštnost do parku markýzy Pompadour.

Stejně jako existovalo podivínství nemýt se, tak také se jedlo. Na francouzském dvoře jedli všichni z jedné mísy při dvorní hostině. Král a hosté používali svých prstů jako vidličky a dámy vytahovaly z omáčky sousta rukou a předkládaly je hostům.

Ku konci 18. století posadili v Hamburce opatrní konšelé jednoho Angličana do vězení, poněvadž chtěl zavést nějaký převrat. Jedl totiž čistým nožem a čistou vidličkou.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
7. srpna 2020


Diskuze k článku „Hygiena před 250 lety: voda je jedovatá, koupání je zločin“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.