Bejvávalo.cz

nejnavštěvovanější český server věnovaný historii

Humor našich předků: manuál, který radí ženám s výchovou jejich manželů

původně vyšlo: Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.
Jak má mladá nezkušená dívka poznat, jaký muž pro ní bude ideální partie? A jak se pak má následně o takového muže starat, aby manželství probíhalo podle přání ženy? Článek z roku 1901 vám k tomu dává originální návod, u kterého se jistě zasmějete i dnes.


Dobře chutnající mužíček.

Mladé ženušce, která se ptala v redakci jistého ženského časopisu v Paříži, jak by měla se svým mužíčkem zacházeti, aby s ním byla šťastnou, odpověděno vtipně takto:

»Mnoho mužů, kteří vstupují v manželství s nejlepšími úmysly, zkazí ženy špatným vařením. Mnohá žena peče svého muže příliš, jiná příliš často studenou vodou jej polévá, jiná opět nakládá jej ustavičně do octa a jiná opět příliš vytopí pec, v níž chce jej pěkně do zlatova vypéci.

Není pak div, že mužíček, jejž dovede v umění kuchařském zběhlá ženuška jemným a chutným učiniti, konečně stane se tuhým a nezáživným.

Chce-li míti ženuška skutečně dobrého muže, musí si opatrně počínati. Především jest potřeba muže osobně vyhledati a prozkoumati. Trhové zboží nemůže býti odporučeno. Nenechte se ženy stříbrně ba ani zlatově lesklým zevnějškem klamati; muži, kteří na prvý pohled do oka nepadnou, jsou ti nejlepší.

Především hleďte, aby plátno, do něhož své muže halíte, bylo krásně bílé, neděravé a opatřeno potřebným množstvím dírek, knoflíků a tkaniček. Chytrá žena nebude chtíti svého mužíčka dlouho a násilně držeti v kotli. Zůstane v něm beztak, když se mu pobyt v něm zpříjemní.

Nebuďte ženy úzkostlivy, když jednou překypí, vždyť se opět sám utiší. Cukr ve formě hubiček s mírou užívaný jest dobrý. Octa a pepře nepoužívejte na žádný pád; naproti tomu trocha koření nemůže škoditi.

Nikdy ať ni na mysl nepřijde, ostrým nástrojem zkoušeli, zda mužíček jest dosti měkkým. Obracejte jej opatrně srdcovitou lžící a ponechte jej občas na čerstvém volném vzduchu, aby neztratil chuť a nestal se tuhým.

Podle tohoto receptu připravený mužíček bude ženušce vždy dobře chutnati.«


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně - 1901, autor neuveden.




datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. dubna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!
Nabízíme Vám také možnost zveřejnění reklamního článku, kterým můžete oslovit tisíce našich čtenářů.




Nabízíme v eshopu
Obchod.Bejvávalo.cz




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2022 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozováný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.