Historie peněženek: Víte, kde se objevily první prototypy?

článek je inzerce, nejde o historický text
Peněženku používáte každý den, a proto není potřeba tento doplněk zdlouhavě představovat. Peněženka je malé kožené, respektive látkové pouzdro, které si snadno schováte do kapsy. Slouží k přenášení hotovosti, platebních karet a důležitých dokladů. Zajímali jste se však někdy, kde se vůbec peněženky vzaly?

Peněženka má pestrou historii a dlouhé vývojové období. Používá se od pradávna, nejedná se tedy o vynález 20. století, jak se spousta z vás pravděpodobně domnívá. Ponořte se tedy s námi do historie a přečtěte si o začátcích peněženek.

Kde se vzaly peněženky?

Tvar klasické peněženky pravděpodobně vznikl až v době, kdy se začaly používat papírové peníze. Prvně spatřil světlo světa takzvaný bifold styl. Do takové peněženky se vkládají bankovky tak, že je peněženka potom přeloží na polovinu. Peněženka jako taková se však používala ještě před začátkem papírových peněz, ačkoliv vzhledem tradiční peněženku zdaleka nepřipomínala. V minulosti se peněženky používaly na převážení všeho od jídla až po mince.

Slovo peněženka je natolik běžné, že jste pravděpodobně ani nikdy nepřemýšleli o tom, kde se tento název vzal. Původ slova lze vysledovat ze starořeckého slova Kibisis, což bylo slovo používané k popisu pytlíku, jenž nesl bůh Hermes. Kibisis byl historicky přeložen jako peněženka.


Starověké peněženky

Ve starověku se nerozlišovalo, jestli je to dámská, nebo pánská peněženka. Velice vzácným a zajímavým nálezem, který byl označen za ranou peněženku, byla peněženka nalezená u mumie.

Odborníci se domnívají, že daná peněženka pochází z roku 3300 před naším letopočtem.

Starověké lidské ostatky byly nalezeny s peněženkou na mince, kterou měl člověk připevněnou na boku.

Peněženky používané Řeky a Římany

Stejně tak i Řekové a Římané používali a nosili peněženky. Po dobu několika tisíc let měli peněženky na mince, jež nosili připevněné také ke svému boku, někdy si je chytře skrývali do svých tóg.

Přestože některé peněženky erodovaly, archeologové našli důkazy v mnoha řeckých a římských lokalitách. Ukazuje to tedy, jak důležité byly peněženky pro dávnou civilizaci. Římané a Řekové v nich nosili vše od zpráv, upomínek až po drobné mince.


Peněženky ve 13. století

Peněženka, jak ji známe dnes, má svůj původ ve 13. století. Obecně byla popisována jako taška na přenášení cenností. Peněženky se postupně zmenšovaly, protože sloužily převážně k přenášení mincí a volacích karet. I v této době se nosili na boku.

Peněženky během renesance

Během renesančního období začaly peněženky nabývat známější podoby. Zavedla se totiž papírová měna. První papírové peníze byly zavedeny v kolonii v Massachusetts Bay v roce 1960.

Snížila se tím potřeba nosit peněženku kolem pasu, a tím pádem se začaly objevovat menší a odolnější peněženky čtvercového a obdélníkového tvaru.

Během renesance spatřily světlo světa peněženky jak velice jednoduché, tak i neuvěřitelně zdobené. Dámská peněženka tak mohla vypadat vskutku vznešeně.


Peněženky v 19. století

Počátkem 19. století se peněženky využívaly nejen na mince, ale i na vybavení pro kouření. Peněženky se vyráběly z vysoce odolných látek, obvykle z kůže z koně či krav. Staly se tak postupně nenahraditelným módním doplňkem.

Moderní peněženky

O sto let později dorazily standardní peněženky, které znáte dnes. Moderní kožená peněženka vznikla v 20. letech 20. století. Nabízela prostor nejen na peníze, ale i sloty na karty.

Jestliže si chcete koupit atraktivní peněženku, podívejte se do e-shopu penezenky-ahal.cz, kde najdete modely pro dámy, pány i děti. Vybrat si můžete z mnoha velikostí a designů.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
15. dubna 2021


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.