Dávné počátky umělého kojeneckého mléka, které se v modernizované podobě vyrábí dodnes

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Česká hospodyně 1904, autor neuveden.
Umělá náhrada kojeneckého mléka byl začátkem minulého století velký úkol pro lékaře i vědce. Článek z roku 1904 vás seznámí se způsobem výroby umělého mléka, které na trhu s umělou kojeneckou a batolecí výživou úspěšně funguje dodnes.
Následující text pochází z roku 1904

Mléko pro děti dle prof. dra Backhausa.

Každý lékař poznal obtíže, s jakými spojena je vždycky výživa dítěte-kojence, není-li možno z jakýchkoli příčin vyživovati dítě prsem matčiným.

Prs mateřský nahradí se ovšem nejlépe prsem zdravé kojné. Jakých však obtíží a nesnází způsobí často lékařem doporučená kojná!

V rodinách méně zámožných však tento způsob náhrady ani doporučit nelze. Všechny náhradní výživné preparáty, dětské moučky atd., mají tu společnou vadu, že způsob přípravy a podáváni spojen je s obtížemi, a že i ten nejlepší preparát proto bývá příčinou všech těch dyspepsií, katarhů žaludečních, střevních a nemocí z toho následujících.

Nejlepší náhradou za mléko mateřské jest bez odporu mléko pro děti, připravené methodou professora dra Backhausa, tak zv. mléko humanisované.

Mléko toto zavedeno bylo ve všech velkých městech evropských a těší se všude všeobecné oblibě. Přednost mléka Backhausova spočívá v tom, že se fermentací nerozpustný a tím těžko ztravitelný kasein mléka kravského vyloučí a mléko stává se tak dětskému organismu lehce stravitelným.

Kojenci ihned v prvních dnech snášejí toto mléko velmi dobře, přibývají rychle a vydatně na váze; při katarech zažívacího ústrojí působí nenahraditelně. Mléka Backhausova připravuje se čtverý druh.

První druh pro děti od prvních dnů do třetího měsíce; druhý druh od třetího do konce šestého měsíce; třetí druh od šestého měsíce do měsíce devátého a čtvrtý druh: prosté sterilisované mléko, jehož zejména i pro dospělé nemocné a rekonvalescnty hojně se užívá.

V poslední době zřídila První česká akciová parní mlékárna ústav „Nutricia“, kde se výhradně jen toto mléko pro děti pod dozorem lékařským připravuje. K tomu cíli béře se mléko od krav k účelu tomu zvlášť chovaných a sterilisuje se co nejpečlivěji, tak že je všech choroboplodných zárodků prosto.

Mléko pro děti z ústavu „Nutricia“ zkoušeno bylo v ústavu baktoriologickém c. k. české university prof. dra. J. Honla a shledáno vždy úplně sterilním. Mléko pro děti vyváží se po Praze zvláštním vozem a dodává se přímo do domu. — Ústav rozesílá mléko i na venek.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1904, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. října 2019


Diskuze k článku „Dávné počátky umělého kojeneckého mléka, které se v modernizované podobě vyrábí dodnes“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.