Cukr: nezdravý pamlsek, nebo zdraví prospěšné sladidlo?

původně vyšlo: Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.
Máte rádi sladká jídla a přitom všude slyšíte, jak cukr lidskému zdraví škodí? Článek z roku 1938 vám ukáže opačný názor a popíše vám důležitost cukru pro naše tělo.


Důležitost cukru pro lidskou výživu

Mezi nejvýznamnější potraviny lidské náleží nesporně cukr. Je to uhlohydrát, tvořící se v rostlinách z kysličníku uhličitého a vody působením slunečních paprsků.

Prakticky vyrábí se u nás jen z cukrovky, v teplejších pásmech ze třtiny cukrové. Neobyčejný význam cukru pro výživu vyplývá z toho, že člověk potřebuje pětkrát více uhlohydrátů než bílkovin a devětkrát více uhlohydrátů než tuků. Normálně pracující člověk spotřebuje v našich poměrech 56 g tuků, 100 g bílkovin a 500 g uhlohydrátů denně, kromě nepatrného množství solí.

Z uhlohydrátů, jichž zdrojem jsou též chléb, moučníky, brambory a rýže, je cukr nejkoncentrovanější. Cukr přeměňuje si lidské ústrojí t. zv. fysickým spalováním přímo v teplo a sílu; je tedy cukr dodavatelem a udržovatelem pracovní schopnosti, možno právem říci palivem lidského organismu.

Výživná hodnota potravin měří se vědecky kaloriemi; kilogram cukru má 4100 kalorií. Tuto hodnotu nutno míti na zřeteli i při peněžitém oceňování cukru. Výživný a posilující účinek cukru jest bezprostřední, ba téměř okamžitý.

Stravuje se beze zbytků, což je jeho předností proti ostatním potravinám. Je stále přítomen v lidské krvi a poklesne-li zde jeho množství pod určitou hranici, nastává únava, vyčerpání a neschopnost pracovní.

Při namáhavé práci tělesné zvyšuje cukr výkonnost svalů a při usilovné práci duševní posiluje nervovou soustavu. Cukr požíváme nejčastěji v roztocích, jako kávě, čaji a ovocných šťavách, dále v moučnících a cukrovinkách.

Názor, že cukr je pamlskem, je již dávno vědecky vyvrácen a v důsledku toho spotřeba cukru stoupá téměř úměrně se vzděláním národa a národy nejkulturnější mají nejvyšší spotřebu cukru.

Cukr nelze jinou potravinou nahraditi a požívání umělých sladidel vede nezbytně ke snížení výkonnosti a odolnosti proti onemocnění (zvláště nachlazení) a konečně i k vážným chorobám. Pro pracujícího člověka je přiměřená denní dávka cukru naprostou nezbytností.


Původní zdroj historického článku:
Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.


datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. března 2020


Diskuze k článku „Cukr: nezdravý pamlsek, nebo zdraví prospěšné sladidlo?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nákupem na Pieris.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2023 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je soukromý projekt, provozovaný už od svého začátku v roce 2011 zcela BEZ DOTACÍ či jakékoliv jiné státní podpory.