Cukr: nezdravý pamlsek, nebo zdraví prospěšné sladidlo?

rubrika: historické články / lékařství a zdraví, původně vyšlo: Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.
Máte rádi sladká jídla a přitom všude slyšíte, jak cukr lidskému zdraví škodí? Článek z roku 1938 vám ukáže opačný názor a popíše vám důležitost cukru pro naše tělo.
Následující text pochází z roku 1938

Důležitost cukru pro lidskou výživu

Mezi nejvýznamnější potraviny lidské náleží nesporně cukr. Je to uhlohydrát, tvořící se v rostlinách z kysličníku uhličitého a vody působením slunečních paprsků.

Prakticky vyrábí se u nás jen z cukrovky, v teplejších pásmech ze třtiny cukrové. Neobyčejný význam cukru pro výživu vyplývá z toho, že člověk potřebuje pětkrát více uhlohydrátů než bílkovin a devětkrát více uhlohydrátů než tuků. Normálně pracující člověk spotřebuje v našich poměrech 56 g tuků, 100 g bílkovin a 500 g uhlohydrátů denně, kromě nepatrného množství solí.

Z uhlohydrátů, jichž zdrojem jsou též chléb, moučníky, brambory a rýže, je cukr nejkoncentrovanější. Cukr přeměňuje si lidské ústrojí t. zv. fysickým spalováním přímo v teplo a sílu; je tedy cukr dodavatelem a udržovatelem pracovní schopnosti, možno právem říci palivem lidského organismu.

Výživná hodnota potravin měří se vědecky kaloriemi; kilogram cukru má 4100 kalorií. Tuto hodnotu nutno míti na zřeteli i při peněžitém oceňování cukru. Výživný a posilující účinek cukru jest bezprostřední, ba téměř okamžitý.

Stravuje se beze zbytků, což je jeho předností proti ostatním potravinám. Je stále přítomen v lidské krvi a poklesne-li zde jeho množství pod určitou hranici, nastává únava, vyčerpání a neschopnost pracovní.

Při namáhavé práci tělesné zvyšuje cukr výkonnost svalů a při usilovné práci duševní posiluje nervovou soustavu. Cukr požíváme nejčastěji v roztocích, jako kávě, čaji a ovocných šťavách, dále v moučnících a cukrovinkách.

Názor, že cukr je pamlskem, je již dávno vědecky vyvrácen a v důsledku toho spotřeba cukru stoupá téměř úměrně se vzděláním národa a národy nejkulturnější mají nejvyšší spotřebu cukru.

Cukr nelze jinou potravinou nahraditi a požívání umělých sladidel vede nezbytně ke snížení výkonnosti a odolnosti proti onemocnění (zvláště nachlazení) a konečně i k vážným chorobám. Pro pracujícího člověka je přiměřená denní dávka cukru naprostou nezbytností.


Původní zdroj historického článku:
Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. března 2020


Diskuze k článku „Cukr: nezdravý pamlsek, nebo zdraví prospěšné sladidlo?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.