Česká jména: Zlatý i stříbrný dukát opatřený jménem obdarovaného je originálním dárkem

článek je inzerce, nejde o historický text
Během roku je dostatek příležitostí k tomu, abyste své blízké potěšili hezkým dárkem. A to děti i dospělé. Může to být oslava narozenin, životního výročí, významné události, vysvědčení, maturita, promoce, jmeniny i Vánoce. Vybrat pozornost, která udělá radost, bývá pro některé dost tuhým oříškem. Co koupit, aby to bylo výjimečné, s přidanou hodnotou? Jedna z možností se nabízí. Jsou to zlaté a stříbrné dukáty.

Dárek pro různé příležitosti

Při výběru dárku se zpravidla zvažují osobní zájmy obdarovaného a jeho případná přání. Někdy se setkáte s tím, že máte pocit, že všechno už má, tudíž volba dárku je o to složitější. Nebo chcete věnovat něco, co je opravdu originální a hodně osobní. Nevíte-li si rady, máme pro vás jeden zajímavý tip. Co takhle věnovat zlatý či stříbrný tolar. Nebo dukát?

Je to památka, která může obdarovaného provázet celý život. Má v sobě ukrytou trvalou hodnotu díky ceně drahého kovu, ze kterého je vyrobena. Zlato bylo odjakživa ceněno jako prostředek proti inflaci v dobách, kdy se hospodářství příliš nedařilo. Zlaté a stříbrné dukáty jsou proto i vhodným oceněním pro klíčové pracovníky ve firmách. Běžně se tyto dukáty používají jako reprezentativní a ceremoniální dar obcí a měst jejich zasloužilým občanům.

Dukáty se jménem

Zlaté tolary i stříbrné medaile opatřené jménem toho, komu budou věnovány, mají v sobě díky tomu přidanou hodnotu. Je to osobní dárek, který bude trvalou připomínkou důležité životní události. Jméno v tomto případě sehrává důležitou roli. Český kalendář vychází z církevního. Během uplynulých let ale prošel značnou úpravou. Některá zastaralá jména byla z něho vyškrtnuta a nahrazena jinými. Byly zrušeny duplicity, aby se v kalendáři některé jméno neopakovalo. Zpravidla je v něm uvedeno jedno jméno na každý den.

Originálním dárkem jsou medaile mincovního typu, které je možné opatřit jménem. Razí je společnost Pražská mincovna, mají českou puncovní značku a certifikát od státního podniku Státní tiskárny cenin. Medaile mohou být ve zlatě či stříbře v ryzí kvalitě, tedy 999/1000 Ag nebo 999/1000 Au. Jedná se o kvalitní český výrobek tuzemských rytců. Ražba zlatých medailí má u nás tradici dlouhou stovky let. Razily se už za doby vlády krále Jana Lucemburského nebo císaře Karla IV.

Česká jména

Zajímavým počinem je web Česká jména, kde jsou přehledně uvedená všechna křestní jména, která jsou v současné době používána. Dozvíte se o nich spoustu informací o původu jména, jeho znění v cizích jazycích a kdy má které jméno svátek.

Kromě zlatých a stříbrných dukátů se jménem můžete darovat nebo si pořídit pro sebe dukáty s motivy městských památkových rezervací, českých hradů, mostů České republiky, kulturních památek technické dědictví i medaile s motivem deset století české architektury, jež představují jednotliví architektonické slohy a jejich významné stavby na našem území.

V emisním plánu České národní banky nechybějí ani mimořádné ražby mincí k nejrůznějším významným příležitostem, jako je vznik Československa, výročí upálení Jana Husa, výročí příchodu věrozvěstů Konstantina a Metoděje a další. Díky nim můžete rozšířit svou sbírku mincí o hodnotné kousky.

Proč investovat do zlatých dukátů

Kromě originálního dárku jsou zlaté dukáty také možností, jak investovat své peníze. Jedná se totiž o investici konzervativního charakteru, která nejlépe rozloží riziko případné ztráty. Investoři na nich oceňují hlavně to, že zlaté dukáty nepodléhají státní registraci a jsou osvobozeny od daně z přidané hodnoty. Odborníci uvádějí, že byste do nich měli investovat maximálně 10 % svého majetku. Přestože jsou zlaté dukáty vysoce likvidní investicí, je nejefektivnější, když s ní počítáte alespoň na dobu pěti let.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
28. prosince 2023


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.