5 tipů pro lepší spánek

článek je inzerce, nejde o historický text
Pokud chcete mít zdravé tělo, které funguje podle vašich představ, musíte se o něj hodně starat. Pokud chcete sportovat v přírodě, musíte se ráno probudit plní energie a čerpat ji po celý den. Ať už se chystáte na jednodenní túru, nebo se v létě chystáte sjíždět Vltavu, tyto tipy pro lepší spánek se vám budou zaručeně hodit.

1. Choďte spát a vstávejte každý den ve stejnou dobu, včetně víkendů.

Pro vaše tělo je důležité mít pravidelný spánkový režim. Většině z nás se během všedních dnů daří dodržovat pravidelný režim, ale jakmile přijde víkend, máme tendenci si přispat a ráno vstávat mnohem později. Doporučuje se, aby tento rozdíl nebyl větší než 1 hodina.

Pokud jste tedy zvyklí chodit v týdnu spát kolem 23:00 a vstávat do práce v 7:00, snažte se o víkendu chodit spát maximálně o půlnoci. Vaše tělo vám poděkuje. Najděte si čas, který vám vyhovuje, a držte se ho.

2. Před spaním se uklidněte a relaxujte.

Před spaním si vytvořte jakousi nárazníkovou zónu. Vyřešte všechny problémy dostatečně dlouho předtím, než půjdete spát.Snažte se vyhýbat stresujícím činnostem a emočním záležitostem, které způsobují vylučování stresového hormonu kortizolu.

Je známo, že tento hormon zvyšuje bdělost, brání vám ve spánku a může způsobit, že budete hodiny ležet v posteli, unavení, frustrovaní a s hlavou plnou starostí. Snažte se vyhnout používání počítače nebo jiných elektronických obrazovek do jedné hodiny před spaním.

Pokud jste zvyklí sledovat před spaním filmy, hrát na počítači nebo provozovat sportovní sázení, zkuste tyto činnosti přesunout na dřívější část dne a před spaním si číst, meditovat, povídat si s rodinou nebo poslouchat hudbu.

3. Cvičte během dne, nikoliv před spaním

Cvičení je velmi důležité pro zdravé tělo a pomáhá k dobrému a kvalitnímu spánku v noci. Je však důležité cvičit ve správnou hodinu, která je v souladu s vaším denním rytmem. Snažte se ukončit středně náročné až náročné cvičení alespoň tři hodiny před spaním. 

Pokud se věnujete jemné józe, protahování, meditaci nebo máte ve zvyku jít před spaním na krátkou procházku se psem, je to samozřejmě v pořádku. I lehké cvičení - například chůze po dobu pouhých 10 minut denně - zlepšuje kvalitu spánku. Účinek pravidelného cvičení se samozřejmě neprojeví okamžitě, ale po několika týdnech určitě pocítíte, že lépe spíte a že se ráno probouzíte plní energie.

4. Chytře si rozmyslete, co jíte a pijete

Pravděpodobně víte, že je dobré se večer vyhýbat kofeinu. Existuje však mnoho potravin, kterým je lepší se několik hodin před spaním vyhnout. Jedná se především o potraviny a nápoje s vysokým obsahem cukru. Je nejlepší omezit konzumaci alkoholu na jeden až dva nápoje denně nebo méně a vyhnout se pití do tří hodin před spaním.

Čtyři až šest hodin před spaním se vyhněte kofeinu. Kofein se nachází v kávě, čaji, čokoládě, cole a některých lécích proti bolesti. Stejně tak by se kuřáci měli zdržet užívání tabákových výrobků příliš blízko před spaním. 

5. Proměňte svou ložnici v prostředí, které navozuje spánek

Když to čtete, pravděpodobně vás to napadne jako samozřejmost. Je pravda, že  příliš mnoho světla a hluku v pozadí vám může zabránit usnout nebo zůstat spát. Pokud jste v situaci, kdy nemůžete omezit světlo a hluk, například žijete v garsonce s partnerem, který v noci pracuje, existují různé pomůcky, jako jsou špunty do uší nebo maska na oči.

Tiché, tmavé a chladné prostředí může pomoci podpořit zdravý spánek. Proč si myslíte, že se netopýři shromažďují v jeskyních, kde spí přes den?



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
8. dubna 2022


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.