Rok 1910: Úspory ve státním rozpočtu, nebo jen divadlo pro opozici?

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1910, autor neuveden.
Vlády se rády chlubí velkými úsporami ve státním rozpočtu. Jsou to ale skutečné úspory peněz, nebo jen šikovné účetní operace? Článek z roku 1910 vám popíše situaci, kdy se velkým snížením státního rozpočtu chlubila vláda v Německu.
Následující text pochází z roku 1910

Státní šetření v Německu.

Německá říšská vláda překvapila veřejnost u příležitosti předložení rozpočtu říšského na r. 1911 škrtnutím 100,000.000 marek, rovným dílem z řádného i mimořádného rozpočtu na vydání státní, čímž umožnila, že pouze na krytí mimořádného rozpočtu bude jí učinili půjčku v obnosu asi 100,000.000 mk.

Tisk vítá, že škrtnutím 100,000.000 marek vyhovuje se všeobecnému přání, aby vydání a příjmy byly uvedeny do rovnováhy a aby stát v dělání dluhů si ukládal největší reservu už s ohledem na peněžní trh, neboť stále se opakující půjčky stlačovaly kursy státních rent a nevnadily kapitalisty k jich kupování.

Škrtání výdajů postihlo prý veškeré resorty státní správy, i tedy rozpočet vojenský a námořní. V tomto smyslu vyslovují se zejména listy více nebo méně konservativní a vládě blízké. Při výbojné politice německé a tradicionálním spoléhání „na železo a olovo“ je přirozeno, že „národní obrana“ vyžaduje z rozpočtených vydání nejvíce a že škrty v rozpočtu, jež konservativní tisk tak nadchly, co nejméně se dotýkají potřeb militaristických.

Tisk pokrokovější vytýká rozpočtu, že právě tak, jako loni a předloni, pokračuje v praktikování zásady, že v řádném vydání z důvodů šetření nezřizují se nová místa úřadnická, nové stavby se nepodnikají a vůbec se podtíná životní nerv státní podnikavosti, což nezůstane bez škodlivého vlivu na rozmanitá odvětví společenského života.

Dokonce se ozývají i takoví kritikové rozpočtových škrtů, kteří tvrdí, že seškrtání výdajů o 100,000.000 marek je vlastně nejlehčí věc na světě, když jednotlivé resorty vládní sestavují rozpočet s takovým přepychem, že pak s lehkým srdcem se může slevit hned celých 100,000.000 marek!

Možná dost, že vychvalované škrtání v rozpočtu a uvádění příjmů a vydání státních do rovnováhy objevilo by se ve světle zcela jiném, kdyby bylo možno stanovit pevně sumu seškrtaných položek potřeby na záležitosti kulturně a sociálně užitečné.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. ledna 2022


Diskuze k článku „Rok 1910: Úspory ve státním rozpočtu, nebo jen divadlo pro opozici?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.