Rok 1907: Jak se české děti (ne)naučily v německé škole němčinu

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1907, autor neuveden.
Bylo v časech Rakousko-uherské monarchie umístění českého dítě do německé školy zárukou toho, že se váš potomek naučí skvěle německy? Teoreticky jistě ano, ale jak vám ukáže článek z roku 1907, tak realita byla často zcela opačná.
Následující text pochází z roku 1907

Jak učí německá škola.

Našim rodičům, kteří pořáde myslí, že dítě jejich naučí se ve škole německé řádně německy a vyzbrojí se tak dokonale pro život, předkládáme tento původní doklad, jímž se nadobro rozbíjí tento mylný názor a dokazuje znovu, že je skutečně lotrovstvím dáti mrzačiti děcko české v německých školách.

Bývalá žačka německé školy v blízkém městě u Brna zmohla se tyto dny na takový dopis: »ich Pit gar sen Vrau Pem ich habe frgese 2 Sok kchel um 20 kraeizeru hapln fr. kaufsie tas er mecht bis samstak hinwern ta bauer hat mir das turt sten lossen.«

Správně německy má asi zníti: »Ich bitte gar schön, Frau Böhm, ich habe vergessen 2 Schock Kohl, um 20 Kreuzer Häuptel. Verkaufen sie das — es möchte bis Samstag hin werden. Der Bauer hat mir das dort stehen lassen (prosím pěkně, paní Böhmová, zapomněla jsem 2 pytle kapusty, po 20 kr. hlávka. Prodejte to, mohlo by se to do soboty zkazit. Ten sedlák mně to tam nechal.)

Nejpodařenější je adresa: »Wolgeborene Vrau Pem gerterin am grautmark sie Verkauft jeden tak fri grinzeik tort in Brin« — Wohlgeboren Frau Böhm. Gärtnerin am Krautmarkt. Sie verkauft jeden Tag früh Grünzeig dort in Brünn. (Velectěná paní Böhmova, zahradnice na Zelném trhu. Ta, co prodává každého dne ráno zeleninu tam v Brně.).

Ty chyby bychom ještě odpustili, ale že se v německé škole nenaučí ani tomu, co patří na adresu a co pro sdělení, to je skutečné ubohé vysvědčení pro německé přelejvárny.

Rodičové! Všimněte si zvláště teď před zápisem tohoto naprosto pravého a věrného dokladu a nedejte děti své molochu německému do jeho špinavých drápů.

Milujte své děti více než prospěch svůj a nicotné domněnky své, že jen škola německá vychovává vzorně. Zde vidíte důkaz!!


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1907, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. října 2020


Diskuze k článku „Rok 1907: Jak se české děti (ne)naučily v německé škole němčinu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.