Nejzdravější nápoj jest: Voda.
Voda všemu tvorstvu velikého poskytuje užitku, nejvíce však člověku; bez vody přestalo by všecko žíti, co živo jest.
Voda v nás zažité potravně částky rozpouští a trávení jich usnadňuje; ona lidem i živočichům vydýchanou a vypocenou vodu nahrazuje, krvi v našem těle všeliké škodlivé látky ubírá, ona ji čistí a rozřeďuje.
Voda, je-li čistá, skládá se z vodíku a kyslíku a objevuje se v skupenství bud tekutém, bud v pevném co sníh a led, anebo ve skupenství vzdušném jako páry a mlhy. Teplem proměňuje se v páry, jež jsouce vzduchu lehčí, vzhůru vystupují, tam se zimou ochladí a dolů jako déšť padají; spadlá voda se v zemi tisícerými štěrbinami a rozpuklinami sem tam vine, a najdouc někde průchodu, ze země jako pramen vypryšťuje.
Pramenitá voda člověku nejlépe chutná a proto se na místech takových studánky, studny anebo čerpadla (pumpy) zařizují.
Studničná voda se pije, neboť chová v sobě kyselinu uhličitou, která se v podobě perliček na stěnách nádoby usazuje; kyselina uhličitá, je-li sama o sobě, všecko udušuje, vodu však činí občerstvující. Stojí-li voda delší čas v nádobě, vyprchá kyselina tato a voda nám nechutná.
Tvrdá voda nerozpouští a nepění mýdlo a luštěniny se v ní na měkko neuvaří, poněvadž se v tvrdé vodě vápennatou korou pokrývají. Voda říčná, dešťová a sněhová jmenuje se měkká, protože mýdlo rozpouští a luštěniny velmi snadno na měkko uvaří. Měkká voda nehodí se k pití. Čistá voda nemá ani chuti, ani barvy, ani zápachu a také se v přírodě nikde nenalezá; vody čisté nabývá se překapováním čili destilací.
V zemi uloženo jest po vrstvách tu vápno, tam železo, jinde síra, sůl, sádra a j. Tyto nerosty voda rozpouští a jimi se nasytí, od čehož pak dostává rozmanitou příchuť; to jsou vody léčivé či minerální, jejichžto požívání se v jistých nemocech léčivým býti osvědčilo. Podle hmot, které ve vodě jsou rozpuštěny, slují pak vody solné, železnaté, sirné a j. Takové prameny léčivých vod prýští se v Bilině, v Zaječicích, v Karlových Varech, v Teplicích a j.
Sodová voda jest obyčejná voda, v níž jest značné množství kyseliny uhličité umělým způsobem rozpuštěno.
témata článku:
Diskuze k článku „Rok 1873: Co víme o pitné vodě a proč ji potřebujeme?“