Péřové přikrývky a polštáře se vrací – i když draní peří je již spíše jen zapomenutou tradicí

článek je inzerce, nejde o historický text
V minulosti byly péřové lůžkoviny naprostou samozřejmostí každé domácnosti. I nevěsta přicházela do domu s vlastní péřovou peřinou a polštářem. Byly součástí její výbavy. Kdo se stěhoval, i když neměl nic, táhl s sebou péřovou duchnu. Šlo o samozřejmost a vzácnost současně. Pak, zejména na konci 90. let minulého století, nastala velká změna.

Péřové peřiny a polštáře

Trh se otevřel, a to na chvíli uškodilo i péřovým peřinám. Přesvědčit vás o tom, že zdravý spánek je jenom v dutém vláknu, nebo v ovčím rounu, se stalo znakem dovednosti kdejakého podobného obchodníka.

Spolu s tím se šířila fáma, že za všechny alergie projevující se formou dýchacích obtíží, včetně astma, může právě peří v našich lůžkovinách. Tak hned na začátku si můžeme říct, že toto tvrzení již bylo oficiálně vyvráceno.

Peří je zdravá výplň a péřové přikrývky i polštáře umí nabídnout skvělé termoregulační vlastnosti a úžasně příjemné spaní.

Draní peří jako parádní party

Tak vypadaly zimní večery na vesnicích, ale i ve městech v minulosti. Ženy všech věkových kategorií se scházely v kuchyních u velkého stolu a na něm se dralo peří. Z dlouhých husích brk se strhávalo ručně jemné peří, které se pak používalo právě do péřových duchen.

Tato tradice byla vždy událostí. U draní se scházely ženy z blízké i vzdálenější rodiny, sousedky i kamarádky. Popíjelo se, zpívalo, povídaly se strašidelné pohádky. U draní proto nechyběly ani děti a mnohdy ani muži. Díky draní peří se udržoval společenský styk i v zimních měsících. Husy choval téměř každý, na vesnicích se mnohdy i společně pásly na návsi.

Peří jde opět na dračku

Poté, co si lidé vyzkoušeli všechny možné alternativy přikrývek i výplní polštářů, se opět vrací k peří. Husy se však již nechovají ani na vesnicích, ale pouze ve velkochovech. Tradice draní peří se vytratila, a když se náhodou někde dere peří, je to velká událost. Když moje máma asi deset let zpátky vytáhla někde na půdě starší nedrané peří a řekla o tom sousedkám, seběhly se všechny s nadšením, jako bychom si doma otevřeli spíše bar či cukrárnu.

A to podotýkám, že bydlíme ve velkoměstě. Všechny tyto dámy si však draní pamatovaly z dětství a musím říct, že jsem nevěřila vlastním očím, jak si to u nás doma po několik večerů užívaly. Jestli není škoda, že některé manuální práce zanikají, či spíše již zanikly…

Péřové přikrývky se dnes kupují hotové

Chovat husy, ani drát peří dnes nemusíte. Péřové polštáře i péřové přikrývky koupíte. Náplň je velice kvalitní směsí prachového a jemného husího peří. Je vždy sterilizována, takže zbavena jakýchkoliv možných roztočů.

Tento 100% přírodní produkt se dnes dá bez problémů prát. V minulosti bylo nutné peřinu rozpárat a peří se nosilo do speciální čistírny. Dnes lze peřiny i polštáře prát při teplotě až do 60 °C. Pouze se doporučuje pračka s větším bubnem a kvůli načechranosti prát přikrývky oddělené, po jedné.

Na praní se nehodí běžné prací prostředky, které ničí unikátní vlastnosti peří. Ty peří totiž nadměrně odmašťují a přirozený tuk v peří je pro zachování vlastností péřových výrobků žádoucím. Lze však použít prací prostředky na vlnu.

Péřové sady lze dokonce sušit v sušičce. Ta je nádherně načechrá. Vhodné je do bubnu sušičky přidat speciální míčky pro sušení.

Připravte se, že nejde o zcela levné lůžkoviny, ale rozhodně stojí za investici. Vydrží vám v podstatě na věky. Snadným vypráním je udržíte v bezvadném stavu po mnoho let. V ničem se vám nebude spát tak skvěle jako v peří.

Kde koupíte péřové přikrývky a polštáře?

Kvalitní péřové přikrývky, polštáře i sady nabízí e-shop Ceskeluzkoviny.cz. K dispozici jsou polštáře v několika velikostech, stejně tak přikrývky až do velikosti 200×220 cm. Máte možnost si pořídit samostatně polštáře, přikrývky, ale též péřové komplety (polštář + přikrývka).



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
27. srpna 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.