Paříž v roce 1920: jak se po válce probouzela k životu a jak vítala své bývalé nepřátele

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1920, autor neuveden.
Už od dávných časů byla Paříž díky své jedinečné atmosféře celosvětově oblíbenou destinací. Jaké to v ale bylo ve Francii a v Paříži po zničující první světové válce? Jak Francouzi vítali ve své zemi jako návštěvníky Němce, tedy úhlavní nepřátele z časů Velké války? To vám prozradí článek z roku 1920.
Následující text pochází z roku 1920

Dnešní Paříž.

Pařížský dopisovatel „Voss. Zig.“ píše ve svém listě nadšený článek o dnešní Paříži. Vyjímáme několik nejzajímavějších vět.

První, co cizince, přicházejícího z Německa, překvapí hned na nádraží, je příkladná zdvořilost, se kterou se tu lidé stále ještě shledali. A podle mých dosavadních zkušeností zdvořilost nemizí, prozradí-li cizinec, že je Němec.

Povrchnímu pozorovateli nezdá se býti Paříž změněna. Život na ulicích je stejný, jen vozy a kočáry, tažené koňmi, zmizely téměř zcela. Automobilová doprava nabyla rozsahu skutečně velkoměstského.

Elektrika, autobusy a podzemní dráha, za války rozšířené, poskytují dobré spojení se všemi částmi města. Přeplnění a návalů není — díky dobré dozorčí službě — ani v době největší dopravy.

Obsluha je v hostincích a kavárnách stejně ochotná, ať jde o místnosti řádu prvého nebo posledního. Pařížská tradice chutné úpravy stolu i jídel přetrvala válku. Všudy najdete staré požitky, ovšem za trojnásobnou centu předválečnou. Od srpna prý bude zase bílý chléb.

Od počátku června smějí býti opět kavárny a restaurace otevřeny do 1 hod. v noci a Paříž večer je tedy jako bývala. Jen se světlem se šetří, je stále nedostatek uhlí.

Ať si nikdo nepředstavuje Francouze mrzuté a zatrpklé nynější hospodářskou tísní. Zachovávají veselý klid, který svědčí o duševní rovnováze. Přijdete-li z Berlína, jste překvapeni, vidíte-li, jak v Paříži úředníci i dělníci vykonávají svou práci s písní na rtech.

Kdo viděl Francouze z r 1920 jenom několik dní, nediví se, že poslední pokus o generální stávku ztroskotal. Spíš se diví, že takový napřed ztracený pokus byl učiněn.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1920, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
30. srpna 2020


Diskuze k článku „Paříž v roce 1920: jak se po válce probouzela k životu a jak vítala své bývalé nepřátele“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.