Jan Neruda: úspěšný spisovatel, drze okrádaný svým vydavatelem

rubrika: historické články / významné osobnosti, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Přestože byl Jan Neruda již za svého života uznávaným básníkem a spisovatelem, jehož knihy se úspěšně prodávaly a on za ně měl nárok na vysoké honoráře, tak trpěl chudobou. Článek z roku 1912 vám vysvětlí, proč Jan Neruda na svých knihách prodělával a jaké to pro něj mělo následky.
Následující text pochází z roku 1912

Nerudovy honoráře.

Prof. Albert Pražák zjistil nedávno v L. Fil., jaké brával Neruda honoráře.

Podle smlouvy nakladatelské ze dne 11. ledna 1882 obdržel za Ballady a romance, které byly určeny pro 1. svazek Poetických besed u vydáni tří tisíců exemplářů, od Ed. Valečky - 80 zl. t. j. asi 6 K za jednu báseň. Poněvadž mají Ballady a romance 791 verš, připadá na verš honoráře právě 20 hal. Na české poměry je to, tuším, i dnes honorář slušný.

Hůře, mnohem hůře pochodil Neruda s feuilletony. První svazek vydal r. 1876. Kritika přijala jej s nadšením upřímným, ale spisovatel měl z nich skrovnou radost.

Odpočitalť si nakladatel Dattel, Nerudův »přítel«, kterému básník z vlastních prostředků ke knihkupectví dopomohl, s honoráře obnos za odebrané knihy, a poněvadž neposkytoval žádné srážky, vyšel Neruda z účtování jako dlužník a dluh rozpočten na dalších šedesát tiskových archů.

Ale obratný nakladatel uchystal svému příteli překvapení ještě příjemnější! Protože se feuilletony opisovaly z Národních Listů, Dattel »oustně, ale pevně« svolil, aby si Neruda opatřil opisovače na účet nakladatelův.

Pan Dattel zapisoval si shylockovsky každou sumičku a dal potom Nerudovi celkový obnos tří set a několik zlatých zase do dluhů. Když proti tomu Neruda protestoval, odpověděl nakladatel suše, že kupuje Jen hotový manuskript, a na smlouvu oustní, ale pevnou — se už nepamatoval.

Výsledek byl, že Neruda měl zase u Dattla veliký dluh, který pohltil honoráře za 96 tiskových archů čili za 4 svazky feuilletonů tak silné, jako byl první svazek. Tímto prazvláštním účtováním Dattlovým byly Nerudovi zmařeny naděje na cestu do Ameriky a česká literatura feuilletonní ochuzena o Nerudovy »americké cestopisy«.

Co by řekl tomuto Jednání českého kollegy anglický nakladatel, zvyklý vypláceti honoráře v librách a dostáti každému slovu?


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
10. dubna 2021


Diskuze k článku „Jan Neruda: úspěšný spisovatel, drze okrádaný svým vydavatelem“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.