Jak vzniklo moderní bankovnictví? Má za sebou tisíce let dlouhou cestu

článek je inzerce, nejde o historický text
Třetina Čechů má osobní úvěr, reklamy na nejnovější půjčky vyskakují z televize i internetu, děti se ve školách učí finanční gramotnosti, převod měn zvládnete během minuty pomocí bankovní aplikace – jak dlouhá ale byla cesta k těmto moderním výdobytkům?

Systém pro vzniklý oběh peněz

Bankovnictví se začalo vyvíjet v době, kdy započal oběh peněz. V tu dobu se začaly dokonce formovat nové profese – směnárníci, pracovníci v odvětví zkušebnictví pravosti mincí a později i samotné bankovní instituce. Dnešní kódy bank a snadné přeposílání majetku sem a tam ale nečekejte – celý systém zahrnoval spoustu práce mnoha lidí, administrativy i fyzického přenášení směnek, zlata a financí.

Středověká italská banka stále funguje

Nejstarší záznamy o bankovnictví pocházejí z doby před naším letopočtem, kdy se obor začal vyvíjet v Egyptě, Babylónii a Asýrii. Později se bankovnictví rozvíjelo v Řecku a v období starověkého Říma. Itálie byla centrem obchodu a peněžních služeb i ve středověku – obchodníci sem přiváželi mince různých měn a potřebovali je vkládat do banky, měnit je či na dálku zaplatit za zboží v jiném městě. Vše si bankovní úředníci podrobně zapisovali do obchodních knih. V Itálii najdete i nejstarší fungující banku na světě Banca Monte dei Paschi di Siena, která otevřela své brány už v roce 1472.


Stvrzenka jako „prababička“ dnešní bankovky

V Anglii první bankovní sektor vytvořili nejprve zlatníci, kteří ukládali zájemcům do bezpečí zlato a další cennosti. Jako doklad získali papírovou stvrzenku, která majitele opravňovala k vydání zlata zpět. Postupně již nebylo nutné platit při obchodování přímo zlatem, obchodníkům stačily právě stvrzenky – předchůdkyně dnešních bankovek.

Nejvíce bank v tuzemsku vzniklo v 19. století

Na českém území zažilo bankovnictví rozmach v 19. století. V tu dobu se zde ve velkém zakládaly nové banky, zároveň však období deprese pomohlo vyrůst jen těm největším. Pár přeživších institucí následně ovládlo celý trh. Jmenujme alespoň tehdejší ústřední banku naší vlasti – Zemskou banku království českého, Poštovní spořitelní ústav, který využíval poštovní pobočky, úvěrová družstva (kampeličky) a občanské záložny. Se vznikem republiky v roce 1918 a následnou velkou hospodářskou krizí však na trhu přežily jen flexibilní bankovní úřady.

Doba plná novinek – i pro bankovní sektor

Moderní bankovnictví má za sebou trnitou a dlouhou cestu. Díky propracovanému systému a čím dál bezpečněji uloženým prostředkům dnes můžete platit bezhotovostně, provádět převod měn, používat platební karty nebo sledovat stav svého účtu z mobilu. Kdysi vše ale začínalo valounky zlata, podrobnými obchodními knihami a papírovými směnkami.



Článek není historický text a informace v něm uvedené nemusí vyjadřovat názory redakce.


datum vydání:
30. září 2020


 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.