Historické recepty na výborné domácí koblihy

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi koblihy, ale ty dnes prodávané v obchodech vám nechutnají? Vyzkoušejte řadu osvědčených receptů na domácí jemné, bramborové i další koblihy z roku 1929.
Následující text pochází z roku 1929

Koblihy domácí.

O kvalitě koblih rozhoduje kvalita mouky, musí býti suchá a vyzkoušená, je-li ze vzrostlého obili anebo je-li to tak zvaná americká bílená mouka, nedocílí ani nejlepší kuchařka krásných kobližek.

Postup při dělání koblih jest následující. Jedno celé vejce a dva žloutky, 4 dkg cukru a 5 dkg másla třeme do zpěnění, přidáme půl kg mouky, špetku citronové kůry, špetku soli a 2 dkg kvasnic, které jsme rozdělaly ve dvou desetinách litru mléka.

Těsto dobře propracujeme a necháme kynouti, z vykynulého rozválíme placku na malík silnou, rozdělíme ji na dva díly, na jednom naznačíme si kroužkem koblihy, do každého dáme do prostředku kousek zavařeniny, přikryjeme druhou polovinou placky; okolo každého kousku zavařeniny dobře uťukáme a vykrájíme kobližky, položíme na pomoučené teplé prkénko, necháme dobře vykynouti a pak je smažíme buď v převařeném másle nebo v imitaci tohoto omastku, tak zvaném „šmalcu”; tento druh omastku nahradí úplně přírodní máslo a jest levný.

Když jsme kobližky vložily do pánve, dbejme, aby omastek byl velmi rozpálen, jinak se koblihy napijí. Když jsme je do pánve vložily, přikryjeme ji pokličkou a když jsou po jedné straně usmažené, obrátíme je. Ještě velmi horké potřeme rumem a posypeme cukrem a vanilkou.

Koblihy jemné.

4 žloutky, 6 dkg cukru, 6 dkg másla, z jednoho citronu kůra se chvíli tře, přidá se 60 dkg mouky a lžíce rumu, trochu vanilky, 2 dkg kvasnic, čtvrt litru mléka a špetička soli. Postup při výrobě těchto kobližek jako v předpise předchozím.

Bramborové koblihy.

Brambory uvaří se předchozího dne. Druhého dne se nastrouhají; půl kg bramborů se promíchá s 8 žloutky, 6 lžicemi nejjemnější mouky, 2 polévkovými lžícemi cukru, troškou soli a ušlehaným sněhem z 8 vajec, načež se z toho upravuji známým způsobem koblihy, které se opékají na másle, vybírají dírkovanou sběračkou, kladou na bílý ssací papír a podávají cukrem posypané. Jeli poměr příprav jak nahoře uvedeno, přesně zachován, jsou znamenité.

Jiný způsob. Těsto se upraví z jednoho vejce trochy soli a pšeničné mouky dle potřeby a to tak, aby se nelepilo na ruce. Poté je vyválíme zcela tence a připravíme k němu nádivku takto: zpěníme 3 vejce a 5 dkg cukru, přidáme 1—2 lžíce mléka, půl kg předchozího dne uvařených a co nejjemněji nastrouhaných bramborů, 125 g přebraných, vypraných a znova osušených hrozinek.

Těstíčko pomoci menši vinné sklenky vykrájíme na kobližkové koláčky, doprostřed dáme nádivku, přikryjeme druhým koláčkem, potřeme okraje rozkloktaným vejcem, zaokrouhlíme to opět skleničkou, aby dobře koblihy byly uzavřeny, načež je smažíme na másle. Posypané cukrem, k němuž bylo přidáno i trochu utlučené skořice podáváme.

Bramborové koblihy po moravsku.

K plněni koblih používá se různé, dobře připravené ovocné marmelády, nejlépe marmelády rybízové nebo angreštové, malinové, meruňkové. Z půl kg předchozího dne uvařených bramborů, půl kg pšeničné mouky, 4 vajec, 50 g droždí, osminy l. mléka, 50 g másla, cukru práškového dle libosti a chuti a špetky soli upravíme známým způsobem těsto, které necháme vykynouti na teplém místě.

Pak je vyválíme na vále v síle jednoho prstu, vykrájíme z něho okrouhlé koláčky, doprostřed jedněch dáme marmeládu, druhými koláčky je pokryjeme. Pak pomazavše okraje rozkloktanými vejci, dobře smáčkneme a dáme na teplé místo vykynouti. Pak osmažíme je na rozpuštěném másle po obou stranách do zlatova a podáváme posypané cukrem za tepla na stůl.

Koblihy po berlínsku.

Připravují se s kvasnicemi a těší se v předních restaurantech berlínských zvláštní oblibě, nesmějí však dlouho ležeti a mají se rychle spotřebovati. Učiníme proto dobře, připravujeme-li je v poslední chvíli před podáváním a jen takové množství, co se při jednom jídle sní. Příprava je následující: upravíme kvásek, sestávající ze 75 g kvasnic, které ponořeny byly do čtvrt litru vlažného mléka a přidáme tolik mouky, abychom nabyly řídkého těsta, které ovšem musí náležitě zkynouti.

Poté zpěníme 100 g másla, připojíme k těstu a dále přidáme 125 g co nejjemně ji nastrouhaných, uvařených bramborů, 60 g na prášek utlučeného cukru, 2—3 vejce, kúru z jednoho citronu nebo v nedostatku této i kúru z jednoho pomeranče a tolik mouky, abychom nabyly ne příliš tuhého těsta. To vyválí se na moukou poprášeném vále, vykrájí se z něho pomoci skleničky koláčky, na něž se do prostředka dává trochu jablečné nebo švestkové marmelády, pokryji se druhým koláčkem, okraje se dobře stlačí, načež se nechají vykynouti. Po vykynutí se opékají v horkém převařeném másle.

Bramborově koblihy s masem.

Uvaří se asi šest velkých bramborů a nastrouhají se Ještě za tepla. K tomu se přidá kousek másla, rozmíchá se vše se dvěma vejci a pak se přidá takové množství mouky, aby se dalo z toho uhnísti dosti tuhé těsto. Mezitím uvaříme asi čtvrt kg uzeného masa, jež se naseká na drobno a osmaží na cibulce. Takto upraveným masem nadívají se malé koblihy, které se usmaží pak na másle, nebo sádle.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. ledna 2020


Diskuze k článku „Historické recepty na výborné domácí koblihy“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.