Jak Arabové zachránili vědu v době, kdy se Evropa propadla do barbarství?

rubrika: historické články / věda a výzkum, původně vyšlo: Alchemie, hledání kamene mudrckého - 1909, autor Prof. Jan Matzner
Řada lidí si neuvědomuje, jak důležitý vliv na evropskou vědu a naše vědecké poznání světa měly kdysi arabské země. Historický článek z roku 1909 vám vysvětlí, že nebýt dávných Arabů, tak by dnešní Evropa nejspíš vypadala úplně jinak.
Následující text pochází z roku 1909

Arabové a alchymie

Když stěhováním národů a zkázou říše římské roku 476 po Kristu celý západní svět se sřítil, a smutná stoletá přestávka v duševním životě Evropy nastala, ARABOVÉ, národ plný ohně a síly, ale také plný bujné fantastiky, v 7. století zaplavili Egypt a rozšířili panství své ve starých sídlech vzdělanosti v přední Asii, severní Africe a Španělsku, a tito Arabové, dědicové ducha i kultury staré, převzali i alchemii, předmět tak lákavý, ba i v posledních staletích první dekady našeho letopočtu jsou oni předními jejími pěstiteli, tak že neprávem alchemie za jejich vynález se pokládá.

Jest podivno, že tento národ původně vědám cizí v době, kdy ve většině zemí evropských vzdělanost byla na nejnižším stupni a vše pod tíhou následků pochodících ze stěhování národů úpělo, se ujal věd a pěstoval je s neobyčejným zdarem.

Sbírka spisův alchemistů arabských, tak zvaných arabistů nalezá se v encyklopaedii: ,,Khitab-al-Fihrist“, jež byla psána kolem 235 hedžry (roku 850 po Kristu). Zachovala se nám též technologie Salmanesa s kapitolou velmi zajímavou o úpravě perel a bělení jejich.

Vliv arabský ve vývoj chemie jest ze jmen dosud užívaných patrným: alchemie, alambik, alkohol, kdež člen arabský al se udržel.

Po podmanění Španěl na začátku osmého století po Kristu, roku 711 v sedmidenní bitvě u Xeres de la Frontera a založení kordovského kalifátu setkáváme se s vysokými školami arabskými v Kordově, Seville a Toledě, kamž přicházeli mužové z Francie, Italie, Německa, aby se zde vzdělali v lékařství, hvězdářství, počtářství a chemii.

Bagdadská škola v Asii, akademie, kterou založil Kalif Al Masur, jehož nástupce Harun Al Rašid nabyl učeností svou pověsti světové, byla světoznámá a je to nejstarší arabské vysoké učení, dle něhož zřízena byla universita v Kordově, Seville a Toledě. Ze Španělska přešla potom alchemie do sousední Francie, dále do Anglie a Německa; v Německu kvetla zvláště od počátku třináctého století.

Z vysokých škol arabských prýštila vzdělanost do západní Evropy.


Původní zdroj historického článku:
Alchemie, hledání kamene mudrckého - 1909, autor Prof. Jan Matzner


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. ledna 2024


Diskuze k článku „Jak Arabové zachránili vědu v době, kdy se Evropa propadla do barbarství?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!


Nejčtenější články
za posledních 30 dní

Nákupem na Hapík.cz
podpoříte chod našeho serveru




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.