Dobový jídelníček na celý týden a historické recepty na svíčkovou a moučníky

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Jídelníček z roku 1929 na celý týden a k tomu originální historické recepty na zajímavé moučníky a tradiční svíčkovu na smětaně.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí: Oběd: polévka kapustová s osmaženým chlebem, roštěnky na paprice s makarony (bramborové placičky plněné jablky). — Večeře: smažené telecí nožičky (špenát), bramborový salát se slanečkem.

Úterý: Oběd: polévka hovězí s krupicovými noky, hovězí maso se smetanovou houbovou omáčkou, knedlík (jahelník se švestkami). — Večeře: ovar s křenem.

Středa: Oběd: polévka zelná a bramborem, sekaná pečeně s mrkví a kapustou (lívanečky se skořicí a zavařeninou). — Večeře: studená sekaná obložená ryzci, červenou řípou a okurkou. Čaj 8 mlékem, cakesy.

Čtvrtek: Oběd: polévka ze smažené cibulky a kostek s kapáním, nadívané telecí hrudi s bramborovou kaší, vařené sušené švestky. — Večeře: bramborové knedlíky s cibulkou, sladké zelí.

Pátek: Oběd: polévka gulášová, buchty s tvarohem, mákem a perníkem. — Večeře: jaterničky a jelítka s bramborem.

Sobota: Oběd: polévka z uzeného s rýží, uzené plecko s hrachem a okurkou (jablkové knedlíky). — Večeře: flíčky se šunkou.

Neděle: Oběd: polévka hrachová s osmaženou žemlí, vepřová pečeně, knedlík, moravské zeli (boží milosti s jablkovým krémem). — Večeře: studená vepřová s hořčicí (nebo housky, sardinky, salám. čaj)


Ruský studený moučník.

Mísu vymažeme rybízovou nebo malinovou zavařeninou, vyložíme piškotem. Hubinky mandlové roztlučeme, polijeme jamajským rumem a necháme zvlhnout!, pak je dáme na ten piškot a vrchem zase poklademe piškotem, nahoru polijeme žloutkovým krémem a necháme státi do druhého dne. Před servírováním natřeme moučník šlehanou smetanou. Servíruje se v misce. Je výborný. Hubinky: ze dvou bílků tuhý sníh, 14 dkg cukru, 14 dkg strouhaných oříšků nebo mandlí a půl dkg hořkých mandlí se spojí, tvoři malé hromádky na dobře pomaštěný plech a pekou ve velmi mírné troubě. — Piškot: 4 celá vejce, 5 vrchovatých lžic cukru se půl hodiny šlehá, pak se přidá 6 lžic mouky, z jednoho citronu kůra. Těsto se namaže na pomaštěný, moukou posypaný plech a peče v teplé troubě. — Krém: čtvrt litru mléka se nechá přijití do varu; v šestnáctině litru mléka se rozkloktají 3 žloutky a lžička mouky a do vařícího mléka se to nalije a hned odtáhne na kraj a míchá; když to zhoustlo, zamíchá se ze dvou bílků tuhý sníh a naposled se to osladí vanilovým cukrem, vezme s plotny a nechá vystydnouti.

Paštičky z máslového těsta se sardelovou pastou.

Půl kg mouky rozdělíme na dva díly, jeden díl zaděláme 35 dkg másla a necháme do druhého dne odležeti, druhý díl zaděláme osminou litru vody, přidáme 5 dkg másla, trochu citronové šťávy a špetku citronové kůry. Obě těsta se vyváli na placku, každé zvlášť, sbalí a uschová do druhého dne na studeném místě, nejlépe u ledu. Druhý den se těsta položí na sebe, složí do psaníčka a převálí, což se čtyřikráte opakuje. Při čtvrtém vyválení se vykrájí kolečka kobližkovou formou, jedno zůstane celé, do druhého se vykrojí menší kolečko, aby tvořilo věneček, slepí se na sebe vejcem, aby ten věneček byl navrchu, pomažou se vejcem a pekou se v horké troubě. Upečené se vyplní sardelovou pastou. Osmina kg telecího libového masa se udusí na slanině, umele, utluče v hmoždíři, ustrouhá se jedna malá cibulka, nechá spejchnouti na 4 dkg másla, maso utlučené se na ni hodí, přidá se 8 dkg másla sardelového ze dvou sardelí, lžička velmi jemně strouhané housky a lžíce polévky. Dusí se to chviličku na plotně a pak se tím plni upečené paštičky.

Svíčková pečeně na smetaně.

Svíčková pečeně se odblankuje, potře octem, nasolí, protáhne slaninou a položí na pekáč, kde jsme rozpálily slaninu. Zároveň s masem dáme všecku kořínkovou zeleninu, kus másla, dva bobkové listy, snítku satorky, nebo timianu, několik nových koření, několik pepřů a dvě půlky cibule. Nejprve se nechá trochu zhnědnout a zelenina osmažiti, pak se podlívá a peče až do měkka. Hotová se vyndá, pokrájí, srovná na mísu, štáva se zalije čtvrt litrem dobré kyselé smetany, v níž jsme rozkverlaly lžičku mouky a pečeně se omáčkou polije. Okusme dříve, není-li třeba omáčku přikyseliti.

Jablíčka v županu.

Uděláme máslové těsto jako ve výše uvedeném předpisu a rozdělíme na čtverečky. Oloupáme menší nakyslá jablíčka, jaderník opatrně vydlabeme, do spodu dáme trošku cukru, pak trochu malinové zavařeniny a zabalíme je do těch čtverečků z máslového těsta. Pečeme je ve velmi horké troubě, upečená posypeme vanilovým cukrem.

Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. září 2017


Diskuze k článku „Dobový jídelníček na celý týden a historické recepty na svíčkovou a moučníky“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.