Recepty z roku 1930 na kompletní štědrovečerní večeři
[ téma: 1930, Vánoce, kapr, štědrovečerní večeře, recept, vánočka ]Na jakém štědrovečerním jídle si pochutnávali naši předci v roce 1930? Nabízíme vám kompletní sadu receptů, podle které ho můžete na Vánoce sami připravit. Rybí polévka a kapr na vánočním stole nepřekvapí, ale co třeba pomerančový koláč? I ten byl tehdy běžnou součástí české kuchyně.
60 obědů a večeří - 1930, autorka Marie Janků-Sandtnerová.Cukrové párky, mandlové hruštičky a další recepty našich prababiček na vánoční cukroví
[ téma: 1923, vánoční cukroví, cukroví, recepty, Vánoce, pečení ]Hledáte zajímavé recepty na výborné vánoční cukroví? Nabízíme vám velký výběr dnes již téměř zapomenutých receptů na pravé české vánoční cukroví. Recepty, které pochází z roku 1923, vám jistě zachutnají i po téměř sto letech od doby jejich původního vydání.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.Rady našich prababiček: Jak v kuchyni udržet pořádek a čistotu?
[ téma: 1894, kuchyň, pořádek, čistota ]Dnes máme k dispozici myčky nádobí, moderní čistící prostředky i kuchyňské nádobí, které vyžaduje jen minimální péči. Přesto jsou možná chvíle, kdy v našich moderních kuchyních není vždy vše dokonale čisté a srovnané. Zajímá vás, v roce 1894 zvládaly pořádek v kuchyni naše prababičky?
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.Recepty na sladké moučníky podle našich prababiček
[ téma: 1926, recepty, pečení, moučníky ]Chcete oslavit zítřejší státní svátek nějakou dobrotou z časů první republiky? Vyzkoušejte některý z receptů na moučníky, které pochází z roku 1926. Můžete si podle nich připravit například ztracené chlebíčky, několik druhů suflé nebo třeba poctivé smetanové koblihy.
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.Svatomartinská husa není drahá! Vyzkoušejte, co vše z jediné husy dokázaly uvařit naše prababičky
[ téma: 1939, svatomartinská husa, recepty, vaření ]Dodržujete tradici svatomartinské husy, ale trápí vás vysoká cena masa? Jak vám ukáže článek z roku 1939, tak při chytrém zpracování celé husy může jít naopak o levné a ekonomicky výhodné jídlo! Zajímá vás, jak naše prababičky dokázaly z jediné husy připravit obědy i večeře na celý týden?
Lidové noviny - 1939, autor M. Ú.Rok 1912: Jednoduchý trik na ověření kvality mléka
[ téma: 1912, mléko, kvalita potravin, testování ]Máte pochybnosti o kvalitě mléka, které kupujete? V tom případě jste na tom stejně, jako na tom před více jak sto lety byly i naše prababičky. Historický článek z roku 1912 vám ukáže jednoduchý způsob, jak si můžete sami i bez velkých investic do měřících přístrojů kvalitu mléka otestovat.
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.Skvělé zeleninové recepty našich prababiček, které zachutnají nejen vegetariánům
[ téma: 1894, recepty, zelenina, vegetariánství, veganství ]Milujete zeleninu? Nebo jste vegetarián či vegan a masu se proto přímo vyhýbáte? V tom případě určitě vyzkoušejte některý z našich historických zeleninových receptů z roku 1894. Zajisté si pochutnáte stejně, jako si na nich před více jak 120 lety pochutnávali naši předci.
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.Rok 1910: Proč je třeba zakázat rituální košer nebo halal porážky masa?
[ téma: 1910, porážka masa, košer, halal, náboženství ]Některá náboženství přesně stanovují, jakým způsobem by měla být porážena zvířata určená ke konzumaci. Patří ale takové způsoby porážky do dnešní doby? Zajímavý názor k rituálním košer porážkám masa vám nabízí článek z roku 1910.
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.Rýže podle našich prababiček: Jak poznat nejlepší rýži a co z ní uvařit?
[ téma: 1924, recepty, rýže, vaření ]Hledáte zajímavé a méně známé rýžové recepty? Zkuste si podle dávných receptů z roku 1924 připravit například slovanskou rýži, rýžové smaženky a další zajímavé pochoutky. Navíc se můžete dozvědět, odkud pochází nejlepší rýže a jak jí správně připravit.
Lidové noviny - 1924, autor Maria.Zapomenuté recepty na domácí pudingy podle našich prababiček
[ téma: 1928, puding, pudink, recepty, vaření ]Milujete kvalitní puding, nebo chcete-li pudink? V tom případě vyzkoušejte naše recepty z roku 1928 na dokonalé, doma uvařené sladké pudingy. Žádné pudingové směsi v prášku, do kterého pouze přidáte mléko, ale vše hezky poctivě uvařeno. Více práce se vám jistě odmění v jedinečné chuti!
Národní listy - 1928, autor J. K.