Jak se na Sahaře vyrábí falešný med?
Lidové noviny - 1923, autor rč.Chcete si odpočinout od sněhu a zimy? Nabízíme vám zajímavý článek z roku 1923, popisující jakým způsobem Arabové v rozpálené Sahaře vyráběli med, aniž by k tomu potřebovali pracovité včely.
Zdravé recepty z jehněčího masa od našich prababiček
Nevíte, co o víkendu uvařit? Vyzkoušejte některý ze zdravých receptů na jehněčí a skopové maso, které pochází už z časů našich prababiček. Uvidíte, že vám recepty z roku 1896 zachutnají i dnes.
Zdravotní kuchařka - 1896, autor J.K.Proč na Vánoce místo houbového kuby jíme kapra?
Tradice se postupem času mění. Dnes pokládáme za tradiční české vánoční jídlo kapra, ještě před sto lety jím byl ale byl houbový kuba. Zajímá vás, proč se houbový kuba, někdy také označovaný za černého kubu nebo houbovec, přestal na Vánoce jíst? Prozradí vám to článek z roku 1927.
Lidové noviny - 1927, autor neuveden.Recepty z roku 1930 na kompletní štědrovečerní večeři
Na jakém štědrovečerním jídle si pochutnávali naši předci v roce 1930? Nabízíme vám kompletní sadu receptů, podle které ho můžete na Vánoce sami připravit. Rybí polévka a kapr na vánočním stole nepřekvapí, ale co třeba pomerančový koláč? I ten byl tehdy běžnou součástí české kuchyně.
60 obědů a večeří - 1930, autorka Marie Janků-Sandtnerová.Cukrové párky, mandlové hruštičky a další recepty našich prababiček na vánoční cukroví
Hledáte zajímavé recepty na výborné vánoční cukroví? Nabízíme vám velký výběr dnes již téměř zapomenutých receptů na pravé české vánoční cukroví. Recepty, které pochází z roku 1923, vám jistě zachutnají i po téměř sto letech od doby jejich původního vydání.
Kniha vzorné domácnosti - 1923, autorka A. Kejřová.Rady našich prababiček: Jak v kuchyni udržet pořádek a čistotu?
Dnes máme k dispozici myčky nádobí, moderní čistící prostředky i kuchyňské nádobí, které vyžaduje jen minimální péči. Přesto jsou možná chvíle, kdy v našich moderních kuchyních není vždy vše dokonale čisté a srovnané. Zajímá vás, v roce 1894 zvládaly pořádek v kuchyni naše prababičky?
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.Recepty na sladké moučníky podle našich prababiček
Chcete oslavit zítřejší státní svátek nějakou dobrotou z časů první republiky? Vyzkoušejte některý z receptů na moučníky, které pochází z roku 1926. Můžete si podle nich připravit například ztracené chlebíčky, několik druhů suflé nebo třeba poctivé smetanové koblihy.
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autorka neuvedena.Svatomartinská husa není drahá! Vyzkoušejte, co vše z jediné husy dokázaly uvařit naše prababičky
Dodržujete tradici svatomartinské husy, ale trápí vás vysoká cena masa? Jak vám ukáže článek z roku 1939, tak při chytrém zpracování celé husy může jít naopak o levné a ekonomicky výhodné jídlo! Zajímá vás, jak naše prababičky dokázaly z jediné husy připravit obědy i večeře na celý týden?
Lidové noviny - 1939, autor M. Ú.Rok 1912: Jednoduchý trik na ověření kvality mléka
Máte pochybnosti o kvalitě mléka, které kupujete? V tom případě jste na tom stejně, jako na tom před více jak sto lety byly i naše prababičky. Historický článek z roku 1912 vám ukáže jednoduchý způsob, jak si můžete sami i bez velkých investic do měřících přístrojů kvalitu mléka otestovat.
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.Skvělé zeleninové recepty našich prababiček, které zachutnají nejen vegetariánům
Milujete zeleninu? Nebo jste vegetarián či vegan a masu se proto přímo vyhýbáte? V tom případě určitě vyzkoušejte některý z našich historických zeleninových receptů z roku 1894. Zajisté si pochutnáte stejně, jako si na nich před více jak 120 lety pochutnávali naši předci.
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.