Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Rok 1911: Chléb s přídavkem krve: ano, nebo ne?: Koupili byste si v obchodě chléb, ve kterém je…
Koupili byste si v obchodě chléb, ve kterém je součástí těsta i krev jatečních zvířat? Historický článek z roku 1911 vás seznámí s výsledky testů, ve kterých byla krev do chleba přidávána.
Mlynářské noviny - 1911, autor neuveden.
Recept na domácí chléb z roku 1883 a popis rozdílů mezi různými druhy chleba: Milujete chuť a vůni čerstvého chleba? Víte,…

Recept na domácí chléb z roku 1883 a popis rozdílů mezi různými druhy chleba

[ téma: 1883, recepty, chléb, zdraví ]
Milujete chuť a vůni čerstvého chleba? Víte, kdy se při zadělávání těsta na chléb používá kvásek a kdy droždí? Článek z roku 1883 vám nabízí osvědčený recept, podle kterého se chléb pekl už za časů našich praprababiček. Navíc se dozvíte o rozdílech mezi žitným, pšeničným a dalšími druhy chleba.
Česká kuchařka - 1883, autorka Hanna Dumková.
Rok 1915: Levné válečné recepty na koláčky, bonbóny a další cukrovinky: Válka vždy znamená velké omezení i pro civilní…

Rok 1915: Levné válečné recepty na koláčky, bonbóny a další cukrovinky

[ téma: 1915, recepty, cukrovinky, válka ]
Válka vždy znamená velké omezení i pro civilní obyvatelstvo. Zajímá vás, jaké cukrovinky a sladkosti pekly naše prababičky v době první světové války? Článek z roku 1915 vám nabídne levné recepty například na griliášové bonbóny, švestkové suchary, bílkové koláčky nebo jablkové řezy.
Úsporná válečná kuchařka - 1915, autorka Anuše Kejřová.
Pomeranče v Čechách v 16. století? Známe jejich tehdejší cenu: Pokládáte pomeranče za exotické ovoce, které…

Pomeranče v Čechách v 16. století? Známe jejich tehdejší cenu

[ téma: 1909, pomeranče, ovoce, ceny potravin ]
Pokládáte pomeranče za exotické ovoce, které před více jak čtyřmi staletími nebylo možné v Čechách koupit? Historický článek z roku 1909 vám dokáže, že už v roce 1598 se u nás lahodné pomeranče sehnat daly. Jejich cena ale rozhodně nízká nebyla.
Lidové noviny - 1909, autor neuveden.
Vepřové se šípkovou omáčkou a další recepty našich prababiček na vepřové maso: Chcete ochutnat, jak před více než jedním a…

Vepřové se šípkovou omáčkou a další recepty našich prababiček na vepřové maso

[ téma: 1894, recepty, vepřové maso, vaření ]
Chcete ochutnat, jak před více než jedním a čtvrt stoletím naše prababičky vařily legendární šípkovou omáčku, nakládaly vepřové maso, dělaly vepřové na pivě nebo smažily řízky? Můžete si to vyzkoušet podle našich historických receptů na vepřové maso, které pochází z dávného roku 1894.
Česká kuchařka - 1894, autorka Marie Axamitová.
Rok 1873: Co víme o pitné vodě a proč ji potřebujeme?: Reklamy nám neustále radí, jakou balenou vodu si…

Rok 1873: Co víme o pitné vodě a proč ji potřebujeme?

[ téma: 1873, voda, minerální voda, zdraví ]
Reklamy nám neustále radí, jakou balenou vodu si máme kupovat pro své zdraví. Autora článku z roku 1873 by asi nikdy nenapadlo, že lidé s přívodem levné pitné vody do domácnosti budou kupovat předraženou balenou vodu, ale přesto vám i dnes může prozradit o vodě něco zajímavého.
Dívka v domácnosti - 1873, autor Tom. J. Ronek.
Recepty našich prababiček na italské těstoviny a rizoto: Máte rádi italskou kuchyni? Vyzkoušejte naše…

Recepty našich prababiček na italské těstoviny a rizoto

[ téma: 1926, Itálie, těstoviny, rýže ]
Máte rádi italskou kuchyni? Vyzkoušejte naše historické recepty z roku 1926, které vám nabízí několik možností na přípravu makarónů a k tomu návod na pravé italské rizoto.
Šotkova mezinárodní kuchařka - 1926, autor Ladislav Šotek.
Jak se na Sahaře vyrábí falešný med?: Chcete si odpočinout od sněhu a zimy? Nabízíme…

Jak se na Sahaře vyrábí falešný med?

[ téma: 1923, med, včely, poušť, Sahara ]
Chcete si odpočinout od sněhu a zimy? Nabízíme vám zajímavý článek z roku 1923, popisující jakým způsobem Arabové v rozpálené Sahaře vyráběli med, aniž by k tomu potřebovali pracovité včely.
Lidové noviny - 1923, autor rč.
Zdravé recepty z jehněčího masa od našich prababiček: Nevíte, co o víkendu uvařit? Vyzkoušejte…

Zdravé recepty z jehněčího masa od našich prababiček

[ téma: 1896, recepty, zdravé vaření, vaření ]
Nevíte, co o víkendu uvařit? Vyzkoušejte některý ze zdravých receptů na jehněčí a skopové maso, které pochází už z časů našich prababiček. Uvidíte, že vám recepty z roku 1896 zachutnají i dnes.
Zdravotní kuchařka - 1896, autor J.K.
Proč na Vánoce místo houbového kuby jíme kapra?: Tradice se postupem času mění. Dnes pokládáme…

Proč na Vánoce místo houbového kuby jíme kapra?

[ téma: 1927, Vánoce, jídlo, tradice, houby ]
Tradice se postupem času mění. Dnes pokládáme za tradiční české vánoční jídlo kapra, ještě před sto lety jím byl ale byl houbový kuba. Zajímá vás, proč se houbový kuba, někdy také označovaný za černého kubu nebo houbovec, přestal na Vánoce jíst? Prozradí vám to článek z roku 1927.
Lidové noviny - 1927, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 6 | 7 [ 8 ]  9 | 10 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.