Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Trvanlivost čerstvého másla - trik našich prababiček, jak jí prodloužit v parném létě: Jak naše prababičky zajišťovaly, aby jim…
Jak naše prababičky zajišťovaly, aby jim čerstvé máslo v parném létě vydrželo i bez možnosti uchovávat ho v tehdy nedostupné elektrické ledničce? Návod na prodloužení trvanlivosti másla vám přináší náš historický článek z roku 1903.
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Recept na domácí sladový chléb podle našich prababiček: Milujete čerstvý a voňavý domácí chléb?…

Recept na domácí sladový chléb podle našich prababiček

[ téma: 1918, chléb, slad ]
Milujete čerstvý a voňavý domácí chléb? Zkuste si doma připravit sladový chléb podle receptu z roku 1918.
Česká hospodyně 1918, autor neuveden.
Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety: Používáte v kuchyni kupovaný masový vývar,…

Jak se vyráběl a co obsahoval hovězí vývar, který se v obchodech prodával před 110 lety

[ téma: 1909, polévka, vývar, bujon ]
Používáte v kuchyni kupovaný masový vývar, nebo si děláte vlastní? Článek z roku 1909 vám ukáže, jaké vývary si tehdejší hospodyňky mohly koupit v obchodě.
Česká hospodyně 1909, autor neuveden.
Recept na domácí medový ocet z doby našich prababiček: Používáte v kuchyni klasický vinný ocet? Zkuste…

Recept na domácí medový ocet z doby našich prababiček

[ téma: 1907, med, ocet ]
Používáte v kuchyni klasický vinný ocet? Zkuste si sami podle původního historického receptu z roku 1907 vyrobit lepší druh octa - ocet medový.
Česká hospodyně 1907, autor neuveden.
Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček: Máte rádi svíčkovou pečeni se smetanovou…

Recept na dokonalou svíčkovou podle našich prababiček

[ téma: 1903, svíčková, omáčka, recepty ]
Máte rádi svíčkovou pečeni se smetanovou omáčkou? Zkuste si toto tradiční a dodnes oblíbené jídlo připravit podle receptu z roku 1903.
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Krokodýlí polévka aneb jak může psychika změnit chuť jídla: Myslíte že by vám chutnala krokodýlí polévka…

Krokodýlí polévka aneb jak může psychika změnit chuť jídla

[ téma: 1902, jídlo, psychika ]
Myslíte že by vám chutnala krokodýlí polévka více nebo méně, než třeba běžný masový vývar? Zajímavý pokus s vnímáním chuti jídla vám popíše historický článek z roku 1902.
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
V jakém nádobí vařily naše prababičky: Jaké hrnce a nádobí používaly naše prababičky…

V jakém nádobí vařily naše prababičky

[ téma: 1902, nádobí, kuchyně ]
Jaké hrnce a nádobí používaly naše prababičky pro přípravu jídla a jak se o něj staraly? S tím vás seznámí historický článek z roku 1902.
Česká hospodyně 1902, autor Jos. Lisý.
Consommé není jen masový vývar, aneb zapomenuté recepty na sladké consommé: Consommé je extra silný vývar z kostí, masa a…

Consommé není jen masový vývar, aneb zapomenuté recepty na sladké consommé

[ téma: 1894, sladkosti, mlsání ]
Consommé je extra silný vývar z kostí, masa a zeleniny. Naše prababičky ale znaly i sladké consommé - nebo jak se tehdy psalo konsommé. Recepty na 6 různých sladkých, ovocných nebo čokoládových konsommé se dočtete v našich receptech z roku 1894.
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.
Recept na dokonalou domácí majonézu: Máte rádi majonézu či majolku, ale nejste…

Recept na dokonalou domácí majonézu

[ téma: 1906, majonéza, majolka ]
Máte rádi majonézu či majolku, ale nejste spokojeni s tím jak chutnají ty z obchodů? Chtěli byste ochutnat pravou domácí poctivou majonézu, jakou v kuchyni používaly již naše prababičky? Můžete si to zkusit podle našeho receptu na majonézu z roku 1906.
Jak má žena vařit, aby muž byl spokojen 1906, autor Florián Kudrnka.
Návod našich prababiček jak ušlehat dokonalou šlehačku: Používáte doma na přípravu šlehačky mixér…

Návod našich prababiček jak ušlehat dokonalou šlehačku

[ téma: 1902, šlehačka ]
Používáte doma na přípravu šlehačky mixér nebo rovnou kuchyňského robota? Naše prababičky takovou techniku neměly, ale přesto dokázaly ušlehat skvělou šlehačku. Článek z roku 1902 vám prozradí, jak to tehdy dělaly.
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Listování: předcházející  | 21 | 22 [ 23 ]  24 | 25 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.