Chcete ochutnat nějaké méně známé národní jídlo? Zkuste si uvařit rusínské holubce, které vás naučí připravovat recept z roku 1908. Pro jistotu upozorňujeme, že to nejsou žádní pečení holubi. Holubci se připravují z vepřového masa.
Česká hospodyně - 1908, autor neuveden.Zapomenuté recepty na výborné české přílohy k jídlu
[ téma: 1938 ]Vaříte nyní v době mimořádných školních prázdnin a dovolených denně obědy a chcete zkusit uvařit něco nového? Vyzkoušejte jednu z mnoha skvělých chutných příloh k jídlu, které najdete v našich historických receptech z roku 1938.
Desatero dobré hospodyně - 1938, autor neuveden.Chléb s masovou náplní, pochoutka z dob našich prababiček
[ téma: 1910, recept, maso, pečivo, chléb ]Jíte rádi pečivo a maso? Nabízíme vám možnost, jak to spojit dohromady. Zkuste si upéct plněný chléb nebo plněné trubičky podle receptu z roku 1910 a zaručeně si pochutnáte.
Výroba jemného uzenářského zboží - 1910, autor Rudolf Řehák.Fascinují vás retro lednice? Poradíme vám, jak si z nich vybrat (PR)
Zajímavým paradoxem moderní doby se stalo pokládat retro za moderní až hypermoderní design. Opět umíme ocenit lehkost jednoduchých křivek i linie, které vládly 50., 60. i 70. letům minulého století. S mnoha jsme se ještě u našich babiček, někdy dokonce u rodičů, setkali. Třeba jako s „vyřazenými“ někde na chalupě. I když na ladné křivky lednic z 50. let, které nyní výrobci opět vrátili na trh se zcela updatovanými střevy, si už pamatuje jen málokdo.
Lednice sloužící ke skladování masa před příchodem elektrických chladniček a mrazáků
[ téma: 1910, maso, skladování, lednice ]Jak skladovat maso, když nemáte k dispozici elektrickou lednici? Článek z roku 1910 vám popíše dávné lednice, které pro chlazení masa žádnou elektřinu nepotřebovaly.
Výroba jemného uzenářského zboží - 1910, autor Rudolf Řehák.Triky našich prababiček na výběr nejlepších brambor
[ téma: 1919, brambory, vaření, domácnost ]Zajímá vás, jak si naše prababičky vybíraly nejlepší brambory na vaření do své kuchyně? A jak už tehdy někteří prodejci s kvalitou brambor podváděli? Článek z roku 1919 vám to prozradí.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.Dokonalé domácí koblihy podle sto let starého receptu
[ téma: 1919, pečení, koblihy, recept ]Dali byste si něco sladkého? Vyzkoušejte podrobný recept na pečení dokonalých domácích koblih z roku 1919 a určitě nebudete litovat.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.Mražené maso: proč se s tím začalo a jaké výhody a nevýhody mražení masa přináší
[ téma: 1919, mražené maso, maso, skladování ]Máte doma zásobu mraženého masa? V tom případě vás možná překvapí, jak stará tato technologie již je a na co si u mraženého masa dávat pozor. To vše se dozvíte v článku z roku 1919.
Česká hospodyně - 1919, autor J. Životský.Zákon, zakazující pečení chleba z pšeničné mouky a omezující výrobu cukrovinek
[ téma: 1915, chléb, pečivo, zákon ]Válka přináší obyvatelstvu hlad a nedostatek surovin. V období první světové války to u nás vedlo k vyhlášení zákona, který výrazně omezoval výrobu pečiva z pšeničné i žitné mouky a přísně jeho prodej reguloval. Podrobnosti vám prozradí text z roku 1915.
Česká hospodyně 1915, autor neuveden.Koňské maso: nebezpečná, ale přesto některými lidmi vyhledávaná pochoutka
[ téma: 1919, kůň, maso, zdraví ]Dáte si rádi k jídlu koninu, nebo máte naopak k pojídání masa z koní odpor? Článek z roku 1919 vám popíše jaké vlastnosti, výhody a nevýhody koňské maso má.
Česká hospodyně - 1919, autor M. O.