Historické články: RECEPTY, VAŘENÍ A JÍDLO

Stoletý recept na domácí medový punč: Hledáte něco dobrého na zahřátí, co vám v…
Hledáte něco dobrého na zahřátí, co vám v tomto mokrém a propršeném začátku prázdnin a dovolených zaručeně zlepší náladu? Vyzkoušejte recept našich prababiček na výrobu domácího medového punče, který pochází z roku 1919.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Plump pudink: recept na zapomenutou sladkou pochoutku: Máte chuť na něco dobrého a sladkého?…

Plump pudink: recept na zapomenutou sladkou pochoutku

[ téma: 1924, recept, pečení, historie ]
Máte chuť na něco dobrého a sladkého? Vyzkoušejte recept na plump pudink (nebo chcete-li puding či pudding), který původně vyšel už v roce 1924. Určitě vám bude chutnat stejně, jako kdysi našim prababičkám a pradědečkům.
Lidové noviny - 1924, autorka Marja.
Úhoř podle receptů našich prababiček: Jíte rádi ryby? Zkuste ochutnat pečeného nebo…

Úhoř podle receptů našich prababiček

[ téma: 1907, vaření, ryby, rybaření ]
Jíte rádi ryby? Zkuste ochutnat pečeného nebo marinovaného úhoře podle receptu z roku 1907. Určitě si pochutnáte stejně, jako si na něm kdysi pochutnávali naši předci.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Mouka v uzeninách: takhle kdysi snižování kvality masných výrobků začalo: Vadí vám, že je v některých uzeninách pomalu…

Mouka v uzeninách: takhle kdysi snižování kvality masných výrobků začalo

[ téma: 1913, maso, uzeniny, kvalita ]
Vadí vám, že je v některých uzeninách pomalu více mouky než masa? Podobné snahy zlevnit výrobu uzenin na úkor kvality je starší, než by se dnes mohlo zdát. Článek z roku 1913 vám přiblíží, kde přidávání mouky do uzenin začalo a jak na to tehdejší zákazníci i soudy reagovaly.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.
Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor: Chtěli byste ochutnat, jak se dob našich…

Zapomenuté recepty na rychlá a chutná jídla z brambor

[ téma: 1919, recepty, brambory, vaření ]
Chtěli byste ochutnat, jak se dob našich prababiček připravovaly brambory na pařížský, polský nebo třeba sicilský způsob? Můžete si to vyzkoušet podle našich šesti bramborových receptů z roku 1919.
Česká hospodyně - 1919, autor neuveden.
Stoletý recept na přípravu domácí majonézy: Chtěli byste ochutnat výbornou domácí…

Stoletý recept na přípravu domácí majonézy

[ téma: 1907, recepty, vaření, historie ]
Chtěli byste ochutnat výbornou domácí žloutkovou majonézu podle receptu z doby našich prababiček? Díky našemu historickému receptu z roku 1907 to není problém.
Česká hospodyně - 1907, autor neuveden.
Jaké výhody mají kombinované lednice? (PR): Rozbila se vám současná lednice, nefunguje vám…

Jaké výhody mají kombinované lednice? (PR)

Rozbila se vám současná lednice, nefunguje vám mrazák, nebo prostě jen zařizujete novou kuchyni? V každém případě byste měli zvážit, zda se vám nevyplatí investovat do kombinované lednice, tedy do té, která obsahuje i mrazák. Oproti externímu mrazáku má toto řešení mnoho výhod.
Kukuřice jako jídlo pro lidi? Ještě nedávno neznámá věc: Máte rádi kukuřici? V tom případě vás jistě…

Kukuřice jako jídlo pro lidi? Ještě nedávno neznámá věc

[ téma: 1902, kukuřice, jídlo, stravování ]
Máte rádi kukuřici? V tom případě vás jistě překvapí, že ještě za časů našich prababiček a pradědečků by u nás nikoho nenapadlo jí jíst! Více se o využívání kukuřice dozvíte v článku z roku 1902.
Česká hospodyně 1902, autor neuveden.
Nový problém: vaření v chudých dělnických rodinách: Začátek minulého století světu přinesl velké…

Nový problém: vaření v chudých dělnických rodinách

[ téma: 1904, vaření, dělníci, vzdělávání ]
Začátek minulého století světu přinesl velké množství chudých dělnických rodin s řadou do té doby neznámých problémů - včetně problémů se stravou a vařením. Článek z roku 1904 vám přiblíží o co přesně šlo a jak se v tomto ohledu postavení dělnických rodin lišilo například od rolnických rodin.
Český hospodyně - 1904, autorka Marie Součková.
Příprava a pečení chleba: umění, staré tisíce let: Milujete vůni čerstvě upečeného chleba?…

Příprava a pečení chleba: umění, staré tisíce let

[ téma: 1910, chléb, historie, potraviny ]
Milujete vůni čerstvě upečeného chleba? Článek z roku 1910 vás podrobně seznámí s tím, jak se už od dávných dob tato tradiční součást lidské stravy připravuje.
Epocha 1910, autor —ý.
Listování: předcházející  | 13 | 14 [ 15 ]  16 | 17 další
Celkem 40 stránek, zobrazit první nebo poslední stránku.


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.