Rok 1916: Jak válka změnila kvalitu a cenu chleba v obchodech
[ téma: 1916, chléb, ceny potravin, první světová válka, kvalita, náhražky ]Když kvůli válce musí muži vstoupit do armády a jít bojovat, tak zemědělství už nezvládá zásobovat zemi a lidem začnou docházet i základní potraviny. Článek z roku 1916 vám ukáže, jaký vliv měla první světová válka na kvalitu chleba pro civilní obyvatele Rakousko-Uherska.
Lidové noviny - 1916, autor neuveden.Rok 1895: Jak kdysi fungovalo zásobování Prahy mlékem a kdo na něm nejvíc vydělával?
[ téma: 1895, mléko, zásobování, Praha ]Máte rádi čerstvé mléko? Článek z roku 1895 vám nabízí zajímavý pohled do minulosti, ukazující jak tehdy v Praze bez pomoci moderní techniky fungovalo zásobování celého města mlékem i kdo na distribuci mléka nejvíce zbohatl.
Národní listy - 1895, autor Ščk.Rok 1913: Sušené mléko - americký vynález, který dobyl svět
[ téma: 1913, mléko, potraviny, zásobování, Amerika ]Sušené mléko je dnes běžný výrobek, který můžeme nalézt v každé prodejně potravin. Před sto lety šlo ale o úžasnou technologickou novinku, která radikálně zjednodušila zásobování mlékem i výrobu potravin. Článek z roku 1913 vám prozradí, jak se sušené mléko vyrábělo a kolik stálo.
Lidové noviny - 1913, autor Kt.Logistika a manipulační technika mění potravinářství
Potravinářský průmysl se za posledních několik desítek let zcela zásadně proměnil. Rostou nároky zákazníků, ale to jen proto, že jim to dovolují změny, které pomohly potravinářskému průmyslu ke zcela zásadní proměně. Potravinářství musí být rychlejším, flexibilnějším, pestřejším i bezpečnějším. Nic z toho by nebylo možné bez kvalitní logistiky a taktéž bez vhodné manipulační techniky.
První kavárna v Evropě a dlouhá cesta k dnešní oblíbenosti kávy
[ téma: 1921, káva, historie, zajímavosti ]Nedokážete si představit den bez šálku čerstvé kávy? V tom případě vás bude jistě zajímat, před kolika staletími vznikla v Evropě úplně první kavárna a jaký odpor musel být po celém kontinentu překonán, než pití kávy dosáhlo dnešní oblíbenosti. Více v článku z roku 1921.
Lidové noviny - 1921, autor neuveden.Tradiční rybí polévka a kapr na černo, modro nebo smažený podle receptů našich prababiček
[ téma: 1926, recepty, vánoce, kapr ]Nemáte zatím jasno, jak připravíte kapra na štědrovečerní večeři? Zkuste si tuto tradiční vánoční rybu připravit podle historických vánočních receptů z roku 1926. Pokud naše recepty vyzkoušíte, tak přejeme dobrou chuť, žádnou spolknutou kost a hlavně šťastné a veselé Vánoce!
Národní listy - 1926, autor neuveden.Recepty na kokosáčky, hubínky a další tradiční české vánoční cukroví
[ téma: 1937, recepty, vánoce, cukroví ]Milujete pravé české Vánoce? Zkuste je doplnit tradičním cukrovím podle receptů z roku 1937. Vyzkoušet můžete pravé lomnické suchary, čokoládové hubínky, marcipán, kokosáčky, sněhové věnečky a samozřejmě i vanilkové rohlíčky.
Pozor - 1937, autor neuveden.Rok 1929: Sladkosti z banánů, pomerančů a citronů podle receptů našich prababiček
[ téma: 1929, pečení, recepty, tropické ovoce, banány, pomeranče, citrony ]Máte rádi tropické ovoce a rádi byste na Vánoce vyzkoušeli sladké dobroty, na kterých si naši předci pochutnávali před téměř sto lety? Vyzkoušejte řadu receptů z roku 1929 a určitě nebudete litovat.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Hanka.Rok 1922: Proč se nejlepší příbory vyrábí ze stříbra?
[ téma: 1922, potraviny, stravování, stříbro ]Plánujete darovat někomu k Vánocům sadu opravdu kvalitních jídelních příborů? V tom případě by vás mohl zajímat důvod, proč se jako výrobní materiál na nejkvalitnější příbory používá stříbro. Vysvětlí vám to článek z roku 1922.
Lidové noviny - 1922, autor neuveden.Zapomenuté recepty na české vánočky a návod na pletení vánoček
[ téma: 1912, kuchařka, Vánoce, tradice ]Vánočky už po staletí neodmyslitelně patří k českým Vánocům. Pokud se doma nechcete spokojit s průmyslovou vánočkou z obchodu, tak pro vás máme hned tři recepty na dokonalou českou vánočku podle Magdaleny Dobromily Rettigové. Článek obsahuje i návod jak se vánočka plete.
M. D. Rettigové velká kuchařka 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.