Rok 1910: Odvážný senior, který ve svých 90 letech začal podnikat jako řezník
[ téma: 1910, senioři, podnikání, jídlo ]Pokud se někdo ve zdraví dožije úctyhodného věku 90 let, tak často tráví svůj život už jen péčí o zahrádku a sledováním televize. Málokterý senior v podobném věku má odvahu začít podnikat. A právě takového statečného pána z Kladenska vám přiblíží článek z roku 1910.
Řeznické noviny - 1910, autor neuveden.Pečení netopýři a další podivné lahůdky z Číny, které byste asi nechtěli ochutnat
[ téma: 1908, Čína, exotické jídlo, zajímavosti ]Jídelníček vzdálených zemí se nám zdá stejně podivný, jako se mnohým cizincům zdají zvláštní naše tradiční jídla. Vzpomínky francouzského velvyslance v Číně vám ale přiblíží několik mimořádně bizarních jídel, které by asi pozřel jen málokterý Evropan. Více v článku z roku 1908.
Lidové noviny - 1908, autor neuveden.Recept našich prababiček na dokonalý beefsteak, který chutná i léčí
[ téma: 1896, recepty, beefsteak, zdraví ]Milujete kvalitně připravený beefsteak neboli biftek a chcete ochutnat, jak se připravoval více než stoletím? Zajímá vás, jak může steak z hovězího masa pomoci vašemu zdraví? Historický kuchařský článek z roku 1896 vám s tím pomůže. Tak dobrou chuť.
Zdravotní kuchařka - 1896, autor J. K. dle knihy Dra Wiela.Rok 1894: Recepty na poctivé polévky z doby našich prababiček
[ téma: 1894, recepty, polévky, historie ]Milujete kvalitní domácí polévky? Ochutnejte, jak kdysi například krupkovou, zelnou, hrachovou nebo rybí polévku připravovaly naše prababičky. Skvělé návody k jejich přípravě vám poskytnou historické recepty z roku 1894.
Česká kuchařka 1894, autorka Marie Axamitová.Rok 1899: Neuvěřitelná výmluva, proč chtějí kavárny zdražovat kávu
[ téma: 1899, kavárny, zdražování, historie ]Těšíte se, až si budete moci zajít do kavárny na svou oblíbenou kávu? Naše předky na přelomu minulého století čekalo v kavárnách nepříjemné překvapení, kdy se provozovatelé kaváren rozhodli plošně zvýšit ceny. Článek z roku 1899 vám prozradí zvláštní důvod, který je k tomu vedl.
Národní listy - 1899, autor neuveden.Jak se správně starat o nové nádobí? Vyzkoušejte zapomenuté triky našich prababiček
[ téma: 1926, nádobí, kuchyně, vaření ]Jak zajistit, aby vám nové nádobí co nejdéle a nejlépe sloužilo? Jakou péči potřebuje kameninové, smaltované nebo ocelové nádobí? Jak se v kuchyni starat o měděné či dřevěné nádobí? Správnou péči o tyto i další druhy kuchyňského nádobí vám prozradí článek z roku 1926.
Domácí vševěd - 1926, autor Josef Kafka.Rok 1912: Velikonoční mazanec podle Magdaleny Dobromily Rettigové
[ téma: 1912, recept, velikonoce, mazanec, pečení ]Jak chutnal pravý český mazanec, na kterém si o Velikonocích před sto lety pochutnávali naši předci? Vyzkoušejte si to sami a zkuste si upéct velikonoční mazanec podle receptu legendární kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové. Recept na mazanec pochází z roku 1912.
M. D. Rettigové velká kuchařka - 1912, autorka Ida Caligaris a Eliška Neubauerová.Rok 1912: Výsledek prvních testů dlouhodobého skladování mraženého hovězího masa
[ téma: 1912, mražené maso, skladování, potraviny ]Dnes pokládáme hluboce zmrazené maso za zcela běžnou věc. Před sto lety to byla ale novinka, vyžadující důkladné testování jak z hlediska trvanlivosti mraženého masa, tak i z hlediska možné změny chuti masa po rozmrazení. Článek z roku 1912 vám jeden takový důkladný test přiblíží.
Řeznické noviny - 1912, autor neuveden.Nález staré šunky, vyrobené před 100 lety. Ochutnali byste jí?
[ téma: 1913, šunka, zajímavosti, uchovávání potravin ]Jíte rádi zajímavá a něčím mimořádná jídla? Měli byste odvahu ochutnat šunku, která by na vás čekala 100 let zapomenutá ve starém temném sklepě, vyrobená a skladovaná bez dodržování dnešních hygienických pravidel? Článek z roku 1913 vám nález takové stoleté šunky popíše.
Řeznické noviny - 1913, autor neuveden.Rok 1917: Třetina potravin obsahuje levné náhražky
[ téma: 1917, potraviny, kvalita, náhražky ]Jste spokojeni s kvalitou a složením potravin, které dnes nabízí obchody? Článek z roku 1917 vám ukáže, jak se složení potravin šidilo v době první světové války. Jak uvidíte, tak se tehdy používaly i jiné metody než dnes tak oblíbená voda do syrového masa nebo drůbeží separáty.
Pozor - 1917, autor neuveden.