Jak výstřely z děla poškozují hlaveň
Epocha 1907, autor —s.K výstřelu z děla je potřeba velké množství energie, která ovšem také způsobuje poškození samotné hlavně. Článek z roku 1907 vám o tom řekne víc.
Proč mají parní lokomotivy v přední části velké plechové bočnice?
[ Železnice ]Kdy dostaly rychlíkové parní lokomotivy do své přední části velké vodící plechy pro usměrnění proudu vzduchu a jak přesně to lokomotivám pomohlo?
Vynálezy a pokroky 1924, autor neuveden.Nový turistický spoj Řím - Albano
[ Automobily a motocykly ]Zpráva z roku 1905 informuje o novém parním omnibusu, který spojuje Řím s turisticky zajímavými památkami v Albanských horách.
Epocha 1905, autor —a.Cesta prezidenta T. G. Masaryka na Moravu a Slovensko
[ Významné osobnosti ]Prezident Tomáš Garrigue Masaryk budil se svou první oficiální cestou na Moravu a Slovensko velkou pozornost. Podrobnosti a bohatou fotodokumentaci o této cestě TGM přinášíme v dobovém článku z roku 1921.
Český svět 1921, autor neuveden.Historické recepty na jídla z hovězího masa a tipy našich prababiček jak poznat kvalitní hovězí
[ Recepty, vaření a jídlo ]Kvalitní maso je základ skvělého jídla. Přinášíme vám užitečné rady z roku 1929 ohledně nákupu i zpracování hovězího masa.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autorka Mar.Obrovská šlapací kola
[ Automobily a motocykly ]Chtěli byste se projet na obří šlapací tříkolce vážící skoro tunu, nebo na bicyklu s koly o průměru téměř 5 metrů? Článek z roku 1900 takové giganty popisuje.
Věda a práce 1900, autor neuveden.Turbíny na Niagárských vodopádech
[ Energetika ]Obří Francisovy turbíny, které dokáží využít sílu Niagarských vodopádů.
Vynálezy a pokroky 1925, autor neuveden.Aerodynamicky kapotované parní lokomotivy
[ Železnice ]Odpor vzduchu byl u rychlostních parních lokomotiv velký problém. Řešením byla aerodynamická kapotáž celých lokomotiv, o kterou se pokusili v německé továrně Hentschel & syn.
Epocha 1903, autor — a.Dobový jídelníček na celý týden a navíc recepty na kančí
[ Recepty, vaření a jídlo ]Kompletní jídelníček s obědy a večeřemi na celý týden z roku 1929, k tomu dobové recepty na kančí maso a polévku z ledvinek.
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.O Krakonošovi
[ Zajímavosti ]Krakonoš byl původně jiný, než jak ho známe z legendárních televizních Krkonošských pohádek nebo z knih Marie Kubátové. Jaký tedy Krakonoš podle původních legend byl?
Krkonoš, autorka Ludmila Grossmannová-Brodská, 1924