Recepty našich prababiček na nakládané okurky nebo květák a k tomu jídelníček na celý týden

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Máte rádi nakládané okurky nebo květák? Máme pro vás na ně historické recepty z roku 1929, k tomu navíc ještě kompletní jídelníček obědů a večeří na celý týden.
Následující text pochází z roku 1929

Jídelní lístek.

Pondělí.
Oběd: Polévka chřestová, třešňové knedlíky, — Večeře: Chléb s máslem, šunka.

Úterý.
Oběd: Polévka minutová, přírodní řízky s pommes frites, hlávkový salát. — Večeře: Makarony s rajskou otmáčkou, upravenou v poledne.'

Středa.
Oběd: Polévka z vloček, pečený kvéták, smaženec s malinovou šfavou. — Večeře: Ledvinky s chlebem.

Čtvrtek.
Oběd: Polévka květáková, drůbky s houskovými knedlíčky, piškotová omeleta. — Večeře: Dušené houby s vajíčkem, chléb.

Pátek.
Oběd: Polévka minutová, fazole vařené jako chřest, sypané houskou, bublanina. — Večeřee: Vařený cejn, politý Sanou.

Sobota.
Oběd: Polévka ze zeleniny s krupici, sekané beefsteaky, rýže, hlávkový salát. — Večeře: Chléb s máslem, tvaroh, ovoce.

Neděle.
Oběd: Polévka, mozečková, smažené kuře na Saně s bramborem, okurkový salát, pišingr. — Večeře: Studená od oběda.


Květák.

Vaříme jej a sypeme uvařený houskou a mastíme. Ne zcela do měkka uvařený krájíme podélně na řízky, jež obalujeme buď jako řízek, nebo v těstíčku jako na kapání a smažíme na Saně.

Také pečeme květák; toto jídlo je velmi výživné.

Okurky

Čistě je opereme a necháme osáknouti. Do kamenného hrnce dáme 2 díly silného vinného octa, 1 díl vody, 3 hrsti soli, hrst pepřových zrnek, 10 zrnek nového koření, půl hrsti kmínu, špetku papriky a asi 2 hřebíčky. Vše necháme dobře povařit, pak odstavíme a necháme vychladnout.

Do láhve narovnáme vrstvu osáklých okurek, vrstvu višňového listí, kousek kopru, vinné listí, opět okurky, a tak pokračujeme, až je láhev plná. Navrch dáme vrstvu zelené smíšeniny (vinné a višňové listí, kopr) a několik koleček křenu, aby se okurky nekazily.

Nyní nalijeme na ně vychladlý ocet, láhev pevně ovážeme měchýřem nebo pergamenovým papírem a postavíme do sklepa na chladné místo. Okurky nesmíme přenášet, ani jimi pohnout. Asi za 1 a půl měsíce jsou uleženy. Za tu dobu nejdříve se mohou jíst.


Redakční poznámka Bejvávalo.cz:
Za týden se můžete těšit na další týdenní jídelníček a zapomenuté dobové recepty.


Původní zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
25. dubna 2018


Diskuze k článku „Recepty našich prababiček na nakládané okurky nebo květák a k tomu jídelníček na celý týden“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz