Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   originální samolepky Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na obrázky DraGIF.cz

Retro pochoutka z jablek, která vám vydrží celou zimu
původně vyšlo: Česká hospodyně 1901, autor neuveden.

Naše prababičky uměly s potravinami úžasné věci. Nabízíme vám historický recept z roku 1901, který dokáže po dobu celé zimy uchovat jablka ve výborném stavu a navíc je nečekaným způsobem ochutit. Přejeme dobré a zdravé mlsání.


Praktické uchováni jablek.

Vybraná jablka se co nejlépe lněným klocem očistí, vloží do čistého soudku a naleje se na né tak vysoko solného roztoku, až jsou úplné pohroužena. Soudek se zabední a až do prvních mrazů v lednici a později v chladné prostoře postaví.

K pořízení solného roztoku vezmeme 25 litrů vody a vodovou sklenici soli, přivedeme pak roztok do varu a necháme pak, dříve než jej na jablka nalejeme, vychladnouti.

Aby jablka nabyla během času navinuté chuti, odporučuje jistý odborník přidati na 12 litrů solného roztoku kg žitné nebo pšeničné mouky. V některých domácnostech dává se místo mouky trochu cukru nebo medu a dle záliby v různých příchutích dá se ještě k tomu trochu anýzu, estragonu, fenyklu, paprikových lusků, listí višňového nebo vinného, kopru nebo kmínu.

Takto uchovaná jablka vydrží skoro celý rok, stávají se během času skoro průhlednými a chutnají příjemně navinule. Na tento způsob uchovávání jablek zvláště upozorňujeme ct. hospodyňky.





Debata k článku 'Retro pochoutka z jablek, která vám vydrží celou zimu'
originální zdroj, ze kterého tento historický článek pochází:
Česká hospodyně 1901, autor neuveden.


datum digitalizace a zveřejnění historického článku na internetu:
10. ledna 2018



Reklama



Hledání

 

Facebook

Reklama



Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

Pokud chcete náš obsah převzít nebo máte zájem u nás zveřejnit svůj PR článek, tak nás prosím kontaktujte.

© 2011 - 2018 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X



Naše další projekty: