Naše projekty:   magazín Bejvávalo.cz   •   obchod Bejvávalo.cz   •   magazín Příroda.cz   •   originální samolepky Pieris.cz   •   plastikové modely Plastikáče.cz   •   převod PDF na obrázky DraGIF.cz

Recepty na retro dobroty a sladkosti (1929)
původně vyšlo: Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.

Dali byste si bramborovou roládu, placky s mákem nebo nějakou jinou sladkou či slanou dobrotu našich babiček? Zkuste recepty z roku 1929, určitě si pochutnáte.

Pečení koláčků. - klikněte pro zobrazení detailuPečení koláčků.

Vdolky s mákem.

Půl kg mouky osolíme lžičkou soli, a zaděláme kváskem ze čtvrt litru mléka a 2 dkg kvasnic a 2 dkg cukru. Těsto propracujeme, necháme zkynouti, utvoříme asi 15 bochánků, pomažeme mlékem po jedné straně, a smočíme do máku. Klademe je na dobře pomaštěný plech, necháme znovu zkynouti, a pečeme do růžova.

Bramborová roláda.

1 kg bramborů, ve slupce vařených oloupeme a za tepla propasírujeme. Osolíme lžičkou soli a zpracujeme se 3 čtvrtěmi, kg mouky a dvěma vejci na hladké těsto. Těsto rozválíme a posypeme strouhanou, smaženou houskou se slaninovými škvarečky, zbalíme dobře uzavřeme, stočíme, do šneku, dáme do ubrousku a vaříme tři čtvrti hodiny ve vroucí vodě. Musíme dáti roládu do vroucí vody a dbáti, aby se nepřestala vařiti, jinak není chutná. Hotovou roládu rozkrájíme na kotouče, a pomastíme slaninou. Může se dáti jako samostatný pokrm i jako příkrm k pečením.

Bramborové placky s perníkem.

Do rozstrouhaných vařených bramborů nebo zbytků bramborové kaše přimícháme tolik mouky, až je těsto tuhé (trochu osolíme) vyválíme placky a v troubě pečeme. Pro toto jídlo Jsou lepši trochu vysušené než vláčné. Teplé nalámeme na kousky, hojně posypeme strouhaným perníkem s cukrem, polijeme rozpáleným máslem a hned podáváme.

Bílkový svítek.

Utlukou se dva bílky na tuhý sníh, přidá se 5 dkg jemné krupice, osolí a dá na pánev dobře máslem vymazanou a peče v teplé troubě.

Biskupský chlebíček.

Čtyři celá vejce a tolik, kolik váží, cukru, šleháme půl hodiny, pak prisypeme tolik mouky, kolik vážila ta vajíčka, a dobře promícháme, pak přidáme 2 dkg na malé kousky nalámané čokolády, 5 dkg slupek, zbavených ořechových jadýrek, z půl citronu strouhanou kůru, a 1 dkg na nudličky nakrájené pomerančové kůry, cukrované, nebo citronátu, a 3 dkg hrozinek sultánek, všecko promícháme a na- lijeme do formičky, dobře máslem vymazané moukou vysypané, peče se v teplé troubě a krájí se, až když vystydne.

Tažený závin.

Půl kg mouky. 10 dkg margarinu, půl lžičky soli, jedno celé vajíčko zaděláme do čtvrt litru vody, na vláčné, hladké těsto, až nám na vále lupe, a přikryjeme je ohřátým hrnkem a necháme odpočívati. Hrnek několikráte nahřejeme a těsto vždy znovu přiklopíme. Když těsto odpočalo, rozdělíme je na dva díly, prsty vytvoříme dvě malé placky, položíme je na ubrousek, moukou posypaný a vytahujeme tak dlouho, až jsou docela tenoučké, skoro průhledné. Vytaženou placku pomastime rozpuštěným omastkem, posypeme strouhanou smaženou houskou a poklademe na tenké lupínky rozkrájenými jablky, posypeme hrozinkami, cukrem, skořicí a citronovou strouhanou kůrou. Když jest placka pokladená, vezmeme za roh ubrousku a nadzvedajíce tento roh, těsto zbalujeme, aby se utvořila šiška. Šišku tuto sejmeme opatrně s válu a přemístíme na plech, který jsme těsně vedle válu položily a pomažeme máslem. Na jeden plech umístíme obé šišky. Pečeme v teplé troubě a hotový posypeme cukrem s vanilkou.





Debata k článku 'Recepty na retro dobroty a sladkosti (1929)'
originální zdroj, ze kterého tento historický článek pochází:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.


datum digitalizace a zveřejnění historického článku na internetu:
20. října 2017



Reklama



Hledání


Reklama

Chcete nás podpořit?

Nakupte v našem retro eshopu! Nákupem v našem obchodu podpoříte chod www.Bejvávalo.cz


Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly sepsány v době původního vydání včetně původních obrázků.
Nejsou na nich prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu ani opravovány původní překlepy.

© 2011 - 2017 Bejvávalo.cz - další publikování a šíření obsahu serveru je bez souhlasu provozovatele zakázáno.
Pokud chcete nějaký obsah převzít tak nás prosím kontaktujte.   RSS kanál serveru www.Bejvávalo.cz

  ISSN 2570-690X

Naše další projekty: