Trik našich prababiček: jak zachránit maso, když začne zapáchat

rubrika: historické články / recepty, vaření a jídlo, původně vyšlo: Česká hospodyně 1918, autor neuveden.
Stává se vám občas, že maso na vaření vypadá ještě v pořádku, ale je už trochu cítit? Našim prababičkám bez dostupné ledničky se to občas stávalo. Článek z roku 1918 vám ukáže, jak si tehdy dokázaly poradit.
Následující text pochází z roku 1918

Maso zapáchající.

Za teplého počasí se maso rychle kazí a páchne.

Pokud rozklad valněji nepokročil, lze maso opraviti manganistanem draselnatým, který koupíme v každé drogerii. Jsou to tmavé fialové krystaly a jehlice.

Do studené vody hodí se několik zrnek této soli. Je-li maso jen slabě „chycené“, připraví se roztok světle růžový, t. j. přidá se více zrnek; je-li zápach citelnější, má míti roztok barvu červeného vína. Voda musí býti studená.

Maso vloží se do úplně vypařeného, vydrhnutého a vodou vymytého kameninového hrnce (nikoli železného neb emailovaného), nebo do skleněné láhve se širokým hrdlem, což je nejlepší a roztokem ve skleněné nádobě připraveným se zaleje tak, aby v něm zůstalo ponořeno.

Doba, po kterou maso má zůstati v roztoku, řídí se stupněm načichlosti. V celku trvá hodinu až tři, po kteréžto době se tak tím zbarví do hněda, nebo se zakalí. Neztratila-li se načichlost, nutno proceduru opakovati.

Maso, v němž rozklad silněji pokročil, nutno z požívání vyloučiti.

Poznámka Bejvávalo.cz:
Upozorňujeme, že jde o radu z roku 1918 a proto vám rozhodně nezaručujeme, že odpovídá dnešním hygienickým pravidlům! Pokud se touto více než stoletou radou na řešení problému zapáchajícího masa bude řídit, tak tak dělá na své riziko...


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1918, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. dubna 2019


Diskuze k článku „Trik našich prababiček: jak zachránit maso, když začne zapáchat“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz