Vynálezce Edison a jeho smysl pro humor

rubrika: historické články / věda a výzkum, původně vyšlo: Eva - 1910, autor neuveden.
Thomas Alva Edison je dodnes znám jako vynálezce velké řady vynálezů, které doslova změnily svět. Málo se ale ví, že Edison byl ve své době znám i jako pořádný vtipálek. Článek z roku 1910 vám Edisonův smysl pro humor názorně přiblíží.
Následující text pochází z roku 1910

Edisonovy žerty.

V knize od F. A. James, pod titulem: „60 let života . vynálezců“, stojí několik rozmarných episod z doby, kdy velký americký vynálezce a reklamator Thomas Edison, vynalezl fonograf.

Dokud přístroj ten nebyl ve světě ještě znám, používal jej Edison často k obveselení svých známých, ale také překvapoval a nabíral si je rád.

Tak postavil jednou fonograf do pokoje hosta, který u něj bydlel a když tento se na lože kladl, ničeho netuše, ozval se najednou hrobový hlas : „11 hodin — ještě jedna hodina!“ Host tvrdl hrůzou. Hledal všude rozčilený, ale nikde nic. Ulehl, ale usnouti nemohl, přemýšleje, co asi příští hodina přinese.

Ted odbyla půlnoc a zase jiný hlas, ještě hrobovější, volal: „Dvanáct hodin — připrav se k smrti!“ To bylo přec pro zaraženého muže mnoho; vyskočil z postele a utíkal na chodbu, kde ho Edison čekal, váleje se smíchy.

Jiný, originelní žert, pro ubohé Evropany, až mnoho americký a pro naše slabé nervy snad i hrubý, však co se o Edisonu vypráví, přičítá se na jeho účet. Jednoho dne, přinesl jeden list zprávu, že Edison právě skončil nový vynález a sice košili, která má tu vlastnost, že se může dvanáct měsíců nosit.

A sice, že pozůstává z 365 tenkých vrstev jisté látky, které sloučení je ovšem Edisonovo tajemství a že každý šťastný vlastník zázračné košile, potřebuje vždy za měsíc, jednu vrstvu té látky oškrabat a nová čistá košile je na těle.

Fantastický vynálezce doložil, že on sám kouzelné košile používá a že jest toto jistě nejskvělejší vynález: „Edisonův Well“. Příhoda tato letěla jako vichr 500 americkými časopisy, věřilo ji 500.000 čtenářů a teď počal pravý dešť poptávek, přání a návrhů na nešťastného vynálezce.

Celý svět chtěl Edisonovu košili, mnozí zaslali zároveň peníze, aby měli zásilku zajištěnou a brzy ji obdrželi. Pak se dostala zpráva dále do světa, sami copatí Číňané byli pro patentní košili celí zaujati. Agenti, továrníci o překot nabízeli, žádali, zkrátka Edison byl jeden čas v pravé bídě o košile.

Konečně nahlédlo publikum, že se zde jedná o novinářskou kachnu a krásný sen o košili, jež se dá seškrabat, rozplynul se v mlhu.


Původní zdroj historického článku:
Eva - 1910, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
19. srpna 2021


Diskuze k článku „Vynálezce Edison a jeho smysl pro humor“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz