Tragická smrt Hanče a Vrbaty v Krkonoších: jak se to tenkrát ve skutečnosti celé odehrálo

rubrika: historické články / sport, původně vyšlo: Slavie - 1913, autor neuveden.
Zajímá vás, jak to ve skutečnosti bylo s umrznutím Bohumila Hanče a Václava Vrbaty při lyžařských závodech v Krkonoších? Článek z roku 1913 vám celou smutnou událost podrobně popíše včetně vysvětlení účasti Emericha Ratha a dalších.
Následující text pochází z roku 1913

Oběti lyžařského sportu v Krkonoších.

Pořadatelé závodů lyžařských podávají obšírně vysvětlení velikého neštěstí, jež stalo se v pondělí 24. března na Krakonoši. Lyžařské závody pro nepohodu byly přerušeny.

Závodníci, kteří už se rozejeli, pomalu se vraceli zpět do Labské Boudy. Chyběl jen p. B. Hanč z Jilemnice. Bylo zjišťováno, kdy a kudy Hanč projel. Naposled byl zaznamenán na Violíku v 11 h. 52 min. směrem ke Krakonoši.

Byl tudíž očekáván k 1 hod. v Labské Boudě. Nepřijížděl. Rychle rozhodnuti vydali se Emerich Rath, Jarolímek a inž. Fišer do vánice, Hanče vyhledat. Rozjeli se v různé tři směry. Inž. Fišer sjel do Mísečných bud, Jarolímek vrátil se od Harrachova Kamene s nepořízenou. Asi 2½ km. cesty nad Labskou boudou, na týčené cestě na Krakonoši je ukazovák do Spindelmuehle. Je to již blízko vrcholu Krakonoše.

Několik kroků před ukazovákem ležel Hanč. Lyže špicemi zabodnuty ve sněhu a spleteny. S vynaložením posledních sil namáhal se vyprostit lyže ze sněhu a povstat. Tak ho zastihl Rath. Znali se z dřívějších závodů, ale ubožák Ratha již nepoznal. Mluvil sice, ale nesouvisle, bez rozumu.

Kupodivu Hanč měl na sobě kabát, čepici a rukavice, jichž neměl, když vyjel. Rath mu odepjal lyže, zabodl je do sněhu, svoje zatkl vedle nich, vzal Hanče na záda a nesl ho kilometr cesty. Dále nemohl, i jeho síly byly vyčerpány zápasem s vichrem. Uložil Hanče do sněhu asi v místech nad vodopádem Pančavy, odběhl si pro lyže a sjel do Labské pro pomoc.

Když ho Rath opouštěl, Hanč byl živ a pokoušel se lézti po čtyřech. Z Labské, vzdálené jen jeden a pul kilometru, vydalo se hned na 20 osob s rohačkami Hančovi na pomoc. Zastali ho bez vědomí. V Labské boudě za vedení dra. Šimra podniknuty všemožné pokusy Hanče vzkřísiti.

Po námaze trvající 1½ hodiny zmizela všecka naděje. Horalé odnesli mrtvolu do Martinovky a odtud ji večer dovezly rohačky do Spindelmuehle. Jako příčina smrti zjištěno ochrnutí srdce.

Inž. Fišer mezitím hledal Hanče v Mísečných boudách. Nenaleznuv ho tam, měl za to, že H. sjel ke Dvorským boudám. Staral se o zavazadla závodníků, jež zůstala v Mísečných. Vypravil je po rohačkách na Labskou. Sám vyčkával příjezdu účastníků turistického závodu.

Nežli tito dojeli, přišel horal se zprávou, že na Krakonoši leží lyžař bez kabátu. Oslovil prý horala po česku, ten mu však nerozuměl, znaje jen německy. Horal, ač dobře opatřen, zůstavil ho bez pomoci. Inž. Fišer, opatřiv se čutorou horkého čaje nedbaje nebezpečí, sám se vydal na Krakonoš.

Po jízdě asi 3 km. za tabulkou, ukazující cestu do Spindelmuehle, spatřil dva páry lyží trčeti ze sněhu a u nich na zemi člověka. Byl bez kabátu, hlavu a ruce nepokryté. V rozčilení nepoznal, že to není Hanč. Muž byl bez vlády v obličeji zmodralý.

Oživovací pokusy objevily se marnými. Za chvíli objevil se horal, který vezl zavazadla závodníků z Mísečných do Labské. Byl zde již dříve, odpjal neznámému lyže a zapíchl je do sněhu vedle lyží Kancových.

Viděl, že nešťastník je mrtev a proto zase odjel, sám ho nemoha dovézti. Nyní všichni tři naložili mrtvolu a vrátily se s ní do Mísečných.

Tam teprve se vysvětlilo, že nepřivezli Hanče, nýbrž muže neznámého, novou oběť. Přivolaný lékař rozpoznal smrt ochrnutím srdce. Mrtvola převezena do Vítkovic. Teprve v úterý večer podařilo se zjistiti, že nebohý je V. Vrbata ze Mříčné u Jilemnice, mladík asi 24letý, náčelník Sokola v Mříčné.

Ze všech okolností vysvítá, že Vrbata potkal spřáteleného Hanče vysíleného a trpícího zimou. Obětavě svlékl kabát a dal mu i čepici a rukavice. Dovedl Hanče na místo v blízkém okolí nejvíce navštěvované a sám se vydal sehnat pomoc.

Při tom sám se vydal z posledních sil a vrátil se zpět k Hančovi. Hanče již nenalezl — jen lyže zde zbyly. U nich klesl a položil život za kamaráda.


Poznámka Bejvávalo.cz:
Více podrobností o samotném průběhu tragického závodu i záchranné akci si můžete přečíst v našem dalším článku z roku 1936.


Původní zdroj historického článku:
Slavie - 1913, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
6. února 2020


Diskuze k článku „Tragická smrt Hanče a Vrbaty v Krkonoších: jak se to tenkrát ve skutečnosti celé odehrálo“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz