Svatba na Sardinii: zvláštní zvyky, spousta líbání a rvačka nakonec

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Česká hospodyně 1903, autor neuveden.
Zajímá vás, jak probíhá tradiční svatba na Sardinii? Díky současné situaci se tam osobně na výlet vydat nemůžete, ale s námi to není problém. Článek z roku 1903 vám zajímavý průběh sardinské veselky podrobně popíše.
Následující text pochází z roku 1903

Sardinská svatba.

Obyvatelé ostrova Sardinie, náležejícího k Italii, mají své zvláštnosti, které po staletí udržují. Tak zvláště významné jest jejich svatební veselí.

Z rána svatebního dne shromáždí se svatebčané obou stran v domech ženicha a nevěsty. Když přibližuje se doba oddavek, jdou bratři nevěstiny do domu ženicha, aby jej a jeho průvod do domu nevěstina přivedli.

Průvod doprovází ženy s košíky na hlavách, v nichž nachází se dary tchyně a jiných příbuzných: devět chlebů a devět srdcí z koláčové mouky. Před domem nevěsty se zastaví a tato vystoupí ve svém svatebním úboru před své rodiče, políbí otci ruce a prosí za odpuštění svých poklesků a za otcovské požehnání. Když rodiče požehnali a svá přání snoubencům přednesli, hne se celý průvod ku kostelu.

Před nevěstou kráčí chlapec a děvče se svědky zdobenými tábory, vedle nich dvě známé ženichovy, za nimi pak jde ženich mezi dvěma blízkými příbuznými nevěsty a konečně ostatní příbuzenstvo a přátele. Na cestě od oddavek jde mladý párek pohromadě a se všech stran se mu provolává: „Buona fortuna, bina vos ispasos!“ a zasypává je pšenicí, jež jest symbolem požehnání.

Talíře, na nichž se pšenice nese, se pak na kousky rozbijí. Na prahu domu obejme matka mladou paní, jíž pak všichni průvodčí dary odevzdávají. Za tyto dary jsou oprávněni nevěstu na tvář políbiti. Ku konci svatební hostiny musí se mladý pán před tváří všech hodujících s nevěstou políbiti a tento slavnostní okamžik jest výzvou ku všeobecnému líbání.

Mladý párek jí po celou hostinu z jednoho talíře a jednou a touže lžící. Hostiny zakončuje talíř s kostmi, kaménky, trny, kopřivami atd. Na to se řeční na oslavu párku a často se hosté k tanci rozjaří a také do krve zbijou.


Původní zdroj historického článku:
Česká hospodyně 1903, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
3. dubna 2020


Diskuze k článku „Svatba na Sardinii: zvláštní zvyky, spousta líbání a rvačka nakonec“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz