Rok 1932: Skandální vražda, kterou ve Vídni spáchal agent ruské tajné policie

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1932, autor E.
Sovětská tajná policie Čeka (zkratka z Čerezvyčajnaja komissija) získala při svém založení od Lenina řadu mimořádných pravomocí, včetně možnosti bez soudu stanovit a vykonat trest. Článek z roku 1932 vás seznámí s tím, jak tehdy bolševická Čeka svou smrtící spravedlnost vykonávala ve Vídni.
Následující text pochází z roku 1932

Vražda objednaná ruskou Čekou

Vídeň 4. března: Dnes bylo zahájeno před vídeňskou porotou přelíčení o jednotu z nejzáhadnějších a nejzajímavějších zločinů posledních let.

Obžalován je 29letý domnělý agent ruské Čeky Ondřej Piklovič, jenž vykonávaje rozsudek zahraničního oddělení Čeky zabil loni 25. července v XVIII. okrese ve Vídni bývalého agenta Čeky Jiřího Semmelmanna dvěma ranami z revolveru.

Ondřej Piklovič, narozený v Požarevci v Jugoslavii, je syn srbského profesora. Vystudoval gymnasium a r. 1922 přišel do Vídně studovat medicínu. Účastnil se komunistického hnutí a v říjnu 1924 byl z Rakouska pro podvratnou činnost na deset let vypověděn. Jel do Paříže, kde pracoval jako dělník, vstoupil do služeb komunistické strany a byl jako agitátor poslán do Německa. Po vypovědění z. Bavor se usadil v Berlině, kde se stal zahraničním agentem Čeky.

V červenci 1925 odjel na pas znějící na jméno Spielmann do Vídně, aby vyúčtoval se Semmelmannem, tehdy 26letým, jenž byl po převratu členem pravicových organisací německých a agentem berlínské policie. R. 1925 vstoupil Semmelmann do služeb Čeky, náhle však byl ze služeb komunistické strany propuštěn a upadl v nouzi.

Chtěl prodali své vědomosti o komunistické zahraniční organisaci, prozradilo se to však a Čeka ho odsoudila na smrt. Vykonáním rozsudku byl pověřen Piklovič-Spielmann. Dostal od vídeňské komunistické organisace zprávu o Semmelmannově pobytu, Semmelmannovu fotografii a dva revolvery.

25. července ráno o 7. hodině přišel k Semmelmannovi a byl přijat Semmelmannem oblečeným v ranní oblek.

Po krátké rozmluvě, které paní Semmelmannová ve vedlejší světnici nerozuměla, slyšela jen, jak Piklovič prohlásil: »Co vlastně chcete? Mám v kapse šilink a šedesát grošů a z toho mám žít. Jsem už dva měsíce ve Vídni!«

Po těchto slovech odešli oba muži do předsíně, kde hned potom rozlehly se smrtící výstřely. Paní Semmelmannová volala oknem o pomoc, stráž Pikloviče-Spielmanna na schodech zatkla, Piklovič se k vraždě přiznal, ale pokusil se zatajit její důvody i své pravé jméno.

Teprve později přišlo se na pravou podstatu celé události. Piklovič nelituje svého činu a prohlašuje svou oběť za politického podvodníka, jenž by byl svou zradou ruské komunistické strany těžce poškodil tajné organisace, jimž sloužil.

Zdání, že Piklovič je politický fanatik zčásti za své činy neodpovědný, vyvracejí psychiatři obšírným posudkem. Obžaloba končí slovy: »Ondřej Piklovič musí být odsouzen jako chladnokrevný, vypočítavý vrah.«


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1932, autor E.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
23. ledna 2022


Diskuze k článku „Rok 1932: Skandální vražda, kterou ve Vídni spáchal agent ruské tajné policie“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz