Rok 1928: Nikola Tesla a další vynálezci v anglo-americkém souboji o bezdrátový přenos elektřiny

rubrika: historické články / energetika, původně vyšlo: Národní listy - 1928, autor jat.
Nebylo by úžasné, pokud bychom dokázali bezdrátově přenášet elektrickou energii na dlouhé vzdálenosti? Kromě známých pokusů Nikoly Tesly se o to v dávných časech snažili i mnozí další vynálezci i celé firmy. Více vám o tom prozradí článek z roku 1928.
Následující text pochází z roku 1928

Pokusy s bezdrátovým vysíláním velké elektrické energie.

Pozoruhodné pokusy v Anglii. — „Teslová věž” z roku 1902. — Dosud pro úžasné náklady prakticky znemožněno.

Vysílání elektrické energie radiově pro svícení nebo různé průmyslové účely bylo již dlouhou dobu předmětem úvahy jako teoretická možnost, ale teprve nedávno bylo zkoušeno praktickými pokusy.

Pokusy ty koná General Electric Company v Anglii, jež zkouší elektronové lampy o síle 30.000 wattů, serie takovýchto lamp byla by schopna vysílati elektrickou energii na velkou vzdálenost i dostačující k osvětlení celého města nebo k pohánění celé továrny.

Anglické pokusy vyvolaly v Americe pochopitelně velkou pozornost, ježto Američané by neradi byli připraveni o primát v tak epochálních novotách. Mohou býti prozatím klidní, neboť i když se již provádějí v Anglii pokusy s vysíláním elektrické energie o velké síle na vzdálenost bezdrátově, praktické užití dá na sebe ještě velmi a velmi dlouho čekati.

Také v Americe existují dvě školy myšlenky přenášení elektřiny bezdrátově, píše radiový expert „Sunu“ a sice jejími představiteli jsou Nikola Tesla, slavný „americký“ vynálezce původem Jihoslovan, a dr. J. H. Dellinger, přednosta radiových laboratoří amerického Bureau of Standards.

Tento připouští možnost vysílání užitečného množství elektrické energie radiem z jednoho místa na druhé, ale výlohy uskutečnění takového podniku pro praktický život by byly tak nesmírné, že by se nevyplatily. Postavení stanice pro vysílání energie elektrické pro osvětlování měst nebo pro pohon továrny by stálo nejméně dvě miliardy dolarů, tedy celé jmění Ferdovo, jenž je nejbohatším mužem světa.

Jugoslavský geniální vynálezce, občanstvím Američan, Nikola Tesla, je již dávným a dávným zastáncem možnosti přenášeti elektrickou energii radiem. Ostatně již před válkou se chystal k praktickým pokusům; ovšem elektřinu nechtěl vysílali vzduchem, nýbrž elektrickými proudy skrze zemi.

Nelze se na tomto omezeném místě šířiti o jeho pokusech obšírné. Budiž jenom podotknuto, že tento slovanský genius již v roce 1902 postavil v Shorehamu, na Long Islandu obrovskou železnou „Teslovu věž“, obrovský to vysílač. Věž tuto někdo vyhodil dynamitem do povětří. Tesla nedávno prohlásil, že je ochoten znovu takovou věž vystavěti.

Také washingtonský vynálezce C. Francis Jenkins prohlašuje, že obrovské stožáry zvíci Eiffelovy věže, mohou vysílati velkou elektrickou energii z jednoho pobřeží na druhé. Různé pokusy v Carnegie (čti Karnegi — nikoliv — dži) Institution ve Washingtonu potvrdily různé jeho předpoklady.

Je však jisto, že co se ještě před dvaceti, deseti lety zdálo utopií, je dnes skutkem. Vzpomeňme dnes, když již radiotelefonie a rozhlasy jsou něčím zcela obyčejným, na televisi. Nebude snad trvati dlouho a u svých radiových přijímacích stanic, jako už můžeme zapínati „Fultongraphy“ ku přijímání vysílaných obrázků, přičleníme přijímací televisní přístroj.

Vyplní se i tyto smělé sny, že se vypravíme o svých prázdninách s přistrojem jenž nám bude zachycovali někde u jezera nebo hluboko v lese, či vysoko na horách elektrickou energii, rozsvítí nám žárovky a rozpálí vařič, abychom si opekly kus masa či uvařili kávu?

Kdo by před 30 lety věřil ve vzduchodopravu přes kontinenty, v poslouchání oper, zatím co si odpočívá v posteli?


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1928, autor jat.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
14. ledna 2021


Diskuze k článku „Rok 1928: Nikola Tesla a další vynálezci v anglo-americkém souboji o bezdrátový přenos elektřiny“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz