Rok 1927: Jak zprovoznit rozhlasový přijímač, letošní nejmodernější vánoční dárek?

rubrika: historické články / fotografie, film, rozhlas a televize, původně vyšlo: Lidové noviny - 1927, autor ý.
Spotřební elektronika patří již téměř sto let k oblíbeným vánočním dárkům. Dnes to jsou mobily, tablety, televize nebo notebooky, tehdy šlo o první rozhlasové přijímače. Jejich uvedení do chodu bylo ale složitější, než jak to známe dnes. Více se o zprovoznění rádia dozvíte v článku z roku 1927.
Následující text pochází z roku 1927

Radio pod stromečkem.

A tak v mnohé rodině stojí dnes pod vánočním stromečkem tajuplná skříňka, na níž vidíme řadu knoflíků, pák, vypínačů; v úhledné krabičce jsou telefonní sluchátka, spousta kapesních baterií, snad i akumulátor a svitky různých drátů opředených hedvábím, podivná porculánová vajíčka, smotek měděné šňůry a vůbec mnoho jiných věcí, jimž nerozumíme.

Obchodník nám to vše dobře zabalil, řekl: Tohle zapněte sem, tohle tam, nežhavte příliš, lampy by se poškodily a uvidíte, že vám to bude hrát překrásně. Večer už můžete poslouchat Prahu a vánoční pozdravy z Londýna.

Při kladení pod stromeček zmocnil se vás mírný nepokoj, neboť obchodníkovo »tohle sem tohle tam«, se vám už dávno vykouřilo z hlavy. Co teď? Kdyby radio nehrálo o Štědrém večeru, nebyl by to dárek a celá radost z krásné nadílky by byla ta tam. Co dělat?

Především si pamatujte: Nemáte-li praktických zkušeností s radiem, nemontujte na Štědrý den lampový přijímač.

Jistě něco spletete a neštěstí je hotovo. Nedočkavost stála mnohého amatéra již velké peníze. V domě je jistě zkušený amatér, požádejte ho, aby vám pomohl. Udělá to rád, protože váš nový přijímač podráždí jeho zvědavost a radiový fanoušek zůstane fandou i o Štědrém dni.

Za hodinku bude hotov s celou prací a pak skutečně budete večer poslouchat. Ale i nejzkušenější amatér nedá stroj dohromady, jestliže obchodník ve spěchu zapomněl něco přibaliti nebo se jinak spletl.

O vánocích je vše možné. A radio je věcí, u níž vše musí klapat. Chybí někde šroubeček nebo letování se dopravou poškodilo a už to nehraje.

Dvacet, třicet věcí musíte mít v malíčku, přijímači musíte stále vyhovovati, potom vám bude dobře hráli. Lampová přijímačka, umístěná ve větší vzdálenosti od vysílací stanice ani nepípne, nemáte-li nataženu antenu.

V Praze, Brně, Bratislavě a snad i v Košicích některé lampové přijímače budou hráti i bez anteny, zapnete-li uzemňovací drát do ždířky pro antenu. Ale i to není vždy jisté.

Líp jsou na tom ti, kdož dostali k Ježíšku skromný krystalový přijímač. Ve městech, kde je vysílací stanice, připraví se přístroj k poslechu za deset minut.

Do pérové vložky postelní zaklestíme drát, druhý jeho konec dáme do ždířky u níž obyčejně bývá písmeno A. To by antena byla hotova. Na přijímači je vedle písmeny A druhá značka Z. Do ní zašroubujeme druhý drát a vedeme jej na kohoutek vodovodu nebo k odpadové rouře koupací vany. Dobře tam ovineme a uzemnění je také hotovo.

Oba dráty sluchátka vsuneme do zásuvek, jež jsou označeny T, krystalový defektor pak do zásuvek se známkou D, trochu si pohrajeme se všemi kolečky nebo běžci a určitě slyšíme, co nám povídají z vysílací stanice.

Laciné krystalové přijímače na Štědrý den jistě neselhou a všude bude z nich veliká radost.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1927, autor ý.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
28. prosince 2021


Diskuze k článku „Rok 1927: Jak zprovoznit rozhlasový přijímač, letošní nejmodernější vánoční dárek?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz