Rok 1923: Ministerský plán na snížení cen potravin, léků a dalších komodit

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1923, autor J.
Měla by se vláda snažit snižovat ceny potravin a dalších položek na trhu? A jak by takový tlak na zlevňování měl vůbec vypadat? Článek z roku 1923 vás seznámí s tím, jak se o snížení spotřebitelských cen pokoušela československá vláda před devadesáti devíti lety.
Následující text pochází z roku 1923

Zlevňovací akce.

Léky, mořské ryby, seno, zápalky, ovoce.

Ministerstvo zemědělství má ve svém zlevňovacím programu v prvé řadě zlevnění kůže. V rámci nového zákona lékárnického chystá se zlevňovací akce pro léky, o níž se bude jednati v pátek na anketě zájemníků.

Vládu hodlá dosíci zlevnění podnícením soutěže o to tak, že prodej léčiv, v nichž lékárníci jsou pouhými meziobchodníky, uvolní se také drogistům. Hlavně se jedná o balené dovezené zboží, se kterým lékárníci dále manipulují.

Další akce ministerstva zásobování týká se průmyslu pro konservování ryb. Příští týden má se sejíti poradu zájemníků, na níž se má jednat o celních a dopravních úlevách pro dopravu mořských ryb pro zdejší průmysl na konservování ryb, který zaměstnává 6000 dělníků.

Poněvadž z Bratislavy bylo v poslední době dovezeno větší množství sena do Švýcar a Francie, učinilo ministerstvo zásobování opatření, aby spekulativní vývoz, sena byl ihned zastaven, poněvadž se vývozem zdražuje cena pro dodávky vojenské, jednak zvyšuje se jím také kalkulace při cenách mléka, másla a konce konců také masa.

V akci pro zlevnění zápalek nastal nový obrat. Původně zamýšlelo ministerstvo snížiti 1. říjnem t. r. ceny zápalek o několik haléřů v předpokladu, že klesnou ceny dřeva, chemikálií a dopravních sazeb. Tento předpoklad se nesplnil, takže v drobném prodeji by se nepatrné zlevnění vůbec neuplatnilo a nebyly by jím vyváženy škody, vzniklé nezaměstnaností v tomto průmyslovém odvětví.

Nyní ministerstvo odložilo zlevnění zápalek až do 1. ledna 1924 s podmínkou, že 1. října přijmou továrny na zápalky znovu do práce všechny dělníky, které 1. března t. r. propustily.

Jedná se nyní také o zavedení chladících vagonů pro vývoz ovoce, aby tak vyvážené ovoce bylo dopraveno na místo svého určení v dobrém stavu. Jedná se zejména o trh anglický, kam ovoce docházelo většinou již zkažené.

Počítá se při tom také s tím, že chladících vagonů by se mohlo použít při zpáteční cestě k dopravě zmrzlého masa a mořských ryb.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1923, autor J.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
26. června 2022


Diskuze k článku „Rok 1923: Ministerský plán na snížení cen potravin, léků a dalších komodit“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz