Rok 1921: Útok granátem v nevěstinci v Olomouci: jeden mrtvý a několik zraněných

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Národní listy - 1921, autor j.
Za zavřenými dveřmi veřejných domů se určitě někdy dějí velmi podivné věci, nicméně smrtící výbuch granátu tam ani přesto nikdo neočekává. Přesně tohle se ale odehrálo v jednom nevěstinci v Olomouci v roce 1921. Více se o celé nešťastné události dozvíte v dobovém článku.
Následující text pochází z roku 1921

Útok ručním granátem v nočním lokále.

Útočník a tři strážníci poraněni. — Jeden policista mrtev.

Olomouc 27. října 1921.

Dnes asi o půl 17. hod. přišel do zdejšího nevěstince u Brunnera 26letý Josef Ztratil z Hodolan ve stavu podnapilém. Provázel jej jeden jeho kamarád. Oba usedli v místnosti za stůl a Ztratil poručil si sodovku, která mu také ihned byla podána.

Když měl platili za sodovku 1 Kč. 40 h, prohlásil, že všude jinde platí se pouze 1 Kč. a že víc platili nebude. Mezi ním a majitelkou nevěstince došlo k hádce, při čemž Ztratil ztropil výtržnosti a ohrožoval přítomné nevěstky revolverem.

Majitelka nevěstince poslala proto pro policii a Ztratil potom na ni křičel: »Zastřelím vás i sebe. Živého mne odtud nedostanete.«

Dostavili se civilní strážníci Meixner a Kovář a chtěli Ztratila odvésti. Ten se zuřivě bránil, takže musilo býti posláno pro posilu. Přišli další dva strážníci Borůvka a Petruška, načež všichni čtyři chtěli se Ztratila zmocnili a jej odvésti.

Došlo k divoké tahanici, při čemž uvolnil si pojednou Ztratil obě ruce a mrštil nějakým předmětem pod sebe k zemi. V zápětí nato ozval se strašlivý výbuch, jímž byla rozbita v místnosti všechna okna a zrcadla. V podlaze způsobeno bylo několik děr.

Všichni čtyři strážníci se Ztratilem váleli se v krvi na zemi. Civilní strážník Meixner, který v osudné chvíli držel Ztratila za krk, zasažen byl střepinami granátu přímo do spodní krajiny břicha, takže za krátko za strašlivých bolestí skonal. Zemřel podle všeho silným vnitřním vykrvácením. Rovněž těžce zraněn byl druhý civilní strážník Kovář. Oba strážníci Borůvka a Petruška utrpěli jen lehčí zranění.

Útočník Ztratil zasažen byl střepinami granátu do obou nohou a utrpěl rovněž velmi těžká zranění. Těžce zranění dopraveni byli do obecné nemocnice, strážníci Borůvka a Petruška ponecháni byli v domácím ošetřování. Mrtvola Meixnerova, velmi horlivého a přesného policejního úředníka, dopravena byla do umrlčí komory.

Komise, která se ihned na místo činu dostavila, zjistila, že Ztratil použil k útoku ručního granátu. Hosté a nevěstky pozorovali sice, že si stále s nějakým kovovým předmětem zahrával, ale nevěnovali tomu valné pozornosti. Ztratil byl opilý a počínal si velmi zpurně, takže zakročení policie bylo nezbytné.

Štěstí, že v osudné chvíli nebylo přítomno více hostů. Výbuch byl by si jistě vyžádal více obětí. Kolem místa činu shromáždilo se velmi mnoho obecenstva, které vzrušeně o případu rokovalo.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1921, autor j.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
27. října 2021


Diskuze k článku „Rok 1921: Útok granátem v nevěstinci v Olomouci: jeden mrtvý a několik zraněných“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz