Rok 1921: Proč se pražská policie zajímala o divoký flám mladého bohatého „Američana“?

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1921, autor neuveden.
Když mladí a bohatí cizinci navštíví Prahu, tak to občas končí pořádně divokou zábavou, při které pivo teče proudem a výše útraty se neřeší. Článek z roku 1921 vám ukáže příběh jednoho veselého „Američana“, ze kterého se ale nakonec na policejní stanici vyklubal někdo úplně jiný.
Následující text pochází z roku 1921

Nepravý Američan.

V pondělí konala se na Žofínském ostrově posvícenská zábava pražských kuchařů, při které vzbudil pozornost mladík, vydávající se za Američana. Ukazoval dolary a vyprávěl, jak to v Americe vypadá.

Mladík se výborně bavil, neustále tančil, dal hudebníkům 2000 korun, bohatě přispíval na různé sběrací podniky a nebudilo ani podezření, když si padesátikorunami utíral nos, neboť přítomní byli toho jednomyslného přesvědčení, že si bohatý Američan může všelicos dovoliti.

K ránu objednal Američan automobil a rozvážel domů nejprve spolucestující, pak ale zcela ochotně dával odvézti každého, kdo mu o to řekl. Aby trochu vystřízlivěl, dal se s několika osobami odvézti až na Bílou Horu a pak zajel ještě do kavárny Astorie na Ovocném trhu, kde popíjel šampaňské.

O utrácejícím Američanu a jeho pohostinském vystoupení na kuchařské zábavě dověděl se policejní inspektor Bubník, kterému bylo nápadné utrácení podezřelým. Zjistil, že Američan bydlí v jednom hotelu na Starém městě, a když tento ve středu v noci přijel autem k hotelu, zatkl ho s detektivem Zárubou.

U neznámého nalezen byl ostře nabitý browning, kterého chtěl při zatýkání použiti, a 7000 korun a 4 dolary. Mimo to nalezeny u něho různé listiny na jméno Aloise Pecka z Clevelandu. Bylo zjištěno, že peníze pocházejí z krádeže. Ze zatčeného se vyklubal 21letý zámečník V. Pučelík z Plzně, který vůbec v Americe nebyl.

Po dlouhém zapírání se doznal, že v noci na 3. října ukradl pravému Peckoví v hotelu Start v Hradci Králové, kde s ním přenocoval. 26.000 korun, 30 dolarů, zlaté hodinky s řetězem, zlatou jehlici a hedvábné prádlo. Až na peníze byly tyto věci u něho nalezeny.

Většinu peněz za dva dny utratil, o dolary byl okraden, neboř jeho hosté v autu mu je z kapes vytahali. Proto byl zatčen. Také jeden číšník z kavárny Astoria, který byl z krádeže dolarů usvědčen, byl zatčen.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1921, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
22. září 2022


Diskuze k článku „Rok 1921: Proč se pražská policie zajímala o divoký flám mladého bohatého „Američana“?“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz