Rok 1914: Největší škůdce manželství? Smysl pro humor

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Lidové noviny - 1914, autor neuveden.
Existuje řada lidových moudrostí na téma důležitosti humoru v lidském životě. Historický článek z roku 1914 se vás pokusí přesvědčit o opaku, tedy že humor člověku škodí. Vtip a smysl pro humor manželů jsou prý důležité faktory, které šťastné manželství ničí. Co si o tom myslíte vy?
Následující text pochází z roku 1914

Vtipného či nevtipného?

Známá americká spisovatelka tvrdí, že hlavní podmínkou pro šťastné manželství je smysl pro humor u obou manželů. Proti tomu vystupuje v anglickém »Daily Mail« dáma z vyšší společnosti a řeší nepřímo otázku, má-li si žena brát raději vtipného či nevtipného muže.

Dáma píše: Smysl pro humor je pro každou ženu dar bohů, ale provdat se za humorného muže je osud, kterého bych nedopřála ráda svým dcerám. Humor muže a humor ženy jsou naprosto rozdílné věci.

Opravdu humornou je ta dáma, která vidí věc tak, jak skutečně je. Může se na př. uvnitř srdce svého vesele smát bezvýznamné nemoci svého muže, nad níž obyčejně mužové mnoho zbytečně bědují, ale její smysl pro soucit je přece větší než smysl pro směšné. To je právě podivuhodná převaha ženského humoru nad mužským — ženský humor je něžný.

Žena dovede zadržet vtip, který ji napadl, za ohradou rtů, muž musí ho říci a tím často zraňuje. Právě proto také, že ženy nechají si četné veselé poznámky, jimiž se snad bojí urazit své muže, pro sebe, platí u mnohých mužů za nevtipné.

Žena má na nevysloveném vtipu zrovna tolik potěšení, jako na vysloveném, není třeba se domýšlet, že za zády mužovými žena muži se směje — naopak, tajný popud k smíchu, k němuž muž ve své hovornosti často nutí, dělá ženu roztomilejší a citovější.

Ve vtipech mužských je vždy trochu výsměchu, plynoucího z t. zv. duševní převahy. Nesměje se jenom malým chybám své paní, ale brzo je hotov smát se i ženě samotné a vtipkovat o ní. Manželství mezi mužem bez humoru a humornou ženou je jistě daleko šťastnější než mezi ženou bez humoru a humorným mužem.

Nejšťastnější ze všech manželství je jistě to, kde na obou stranách není o t. zv. humornosti potuchy.

Láska sama o sobě není přece žádnou humoristickou věcí a nejhezčí láska je právě ta. jíž se vtipné humoristické - časopisy smějí. Párek s příliš vyvinutým smyslem pro humor nemůže žít nikdy jako párek hrdliček.

Před nedávnem — pokračuje dáma — účastnila jsem se dvou svateb. První byla svatba neobyčejně humorných dvou lidiček, druhá dvou lidiček, u nichž humor se vůbec nedal předpokládat. První svatba byla originelně veselá a divoká, druhá nudná — ale jaká budou manželství?

Vážný, násilně se usmívající pár — toť znamení, že sešli se dva lidé, kteří se budou učit sebe znát a budou svou lásku hledat, vážnost obou lidí zaručuje, že Ji budou také vážně chránit — druhý pár vidí napřed své chyby.

Ze začátku se tomu budou smát, ale pak převezmou si své vtipy a jednoho dne tyto vtipy pochovají manželskou shodu. Jenom vážnost bez humoru ji zase zjedná, vtipkaření v manželství je záludná věc pro manželství samo.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1914, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
20. června 2021


Diskuze k článku „Rok 1914: Největší škůdce manželství? Smysl pro humor“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.