Rok 1912: Zlatý poklad, nalezený při demolici v Plzni

rubrika: historické články / architektura a stavebnictví, původně vyšlo: Hlas lidu - 1912, autor neuveden.
Při bourání nebo rekonstrukci starých domů se někdy dají nalézt zajímavé připomínky časů dávno minulých. Ale to, co při bourání starého plzeňského domu nalezli stavební dělníci, nečekal nikdo. Více se o okolnostech vzácného nálezu dozvíte v článku z roku 1912.
Následující text pochází z roku 1912

Starý poklad nalezen v Plzni.

V úterý kopl při bourání domu, náležejícího p. Jaroslavu Feierfeilovi v Plzni, nádeník Josef Ševčík nad klenutím v přízemí do nějaké hliněné hroudy, z níž se vysypala spousta jasně žlutých plíšků.

Ševčík sebral jich část do kapes a odnesl domů s úmyslem, jak udává, aby plíšky dal prohlédnouti, a budou-li míti nějakou cenu, je odevzdati. Mezitím seběhli se k místu nálezu ostatní dělníci, všichni sbírali peníze, které si večer odnesli domů.

O nálezu pokladu neřekli dělníci nikomu ani slova. Nebýti čiré náhody, byl by snad nález pokladu úplně zůstal zatajen, anebo aspoň část jeho ztracena.

Věc se prozradila a strážník nalezené peníze zabavil a případ oznámil policejnímu komisaři. Zahájena byla ihned akce k sesbírání peněz a tak byly do půlnoci veškeré mince až snad na několik kusů pohromadě.

Dle souhlasných výpovědí dělníků zapadly některé mince do rumu na zbořeništi, kde zůstaly a byly nepochybně se stavebním materiálem vyvezeny. Z té příčiny učiněna příslušná opatření, aby materiál ze zbouraného domu byl náležitě prozkoumán.

Až dosud bylo nalezeno přes 700 zlatých minci, pocházejících ze 16. a z počátku 17. století. Jsou to zlaté peníze dánské, turecké, české, rakouské, uherské, papežské, belgické, polské, španělské, portugalské, všech německých států atd. Váha nalezených zlatých mincí obnáší půl třetího kilogramu.

Dle běžné ceny zlata měl by poklad ceny 12.000 korun. Hledíme-li však na poklad se stránky numismatické, mají nalezené mince ceny aspoň 18—20.000 korun. Soudí se také, že peníze ukryty byly před nepřítelem na počátku třicetileté války, do kteréž doby spadají také letopočty nalezených mincí.


Původní zdroj historického článku:
Hlas lidu - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
24. května 2021


Diskuze k článku „Rok 1912: Zlatý poklad, nalezený při demolici v Plzni“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz