Rok 1912: Skvělý budoucí manžel odhalený jako podvodník, který napálil celou rodinu

rubrika: historické články / zločin a trest, nehody, původně vyšlo: Lidové noviny - 1912, autor neuveden.
Najít dokonalého manžela pro dceru jistě není snadný úkol. Ale pokud se dcera sama zamiluje do seriozního muže s důvěryhodnou prací a dostatkem peněz, tak co by se mohlo pokazit? Článek z roku 1912 vám ukáže, že i takový zdánlivě perfektní vztah se pokazit může.
Následující text pochází z roku 1912

Podvedená nevěsta.

Hugo Kohn ve Vídni má pestrou minulost. Policie měla ho po léta na mušce, před deseti lety byl ve vyšetřování pro podvodné manipulace s cennými papíry a roku 1910 si odseděl čtyři měsíce pro podvod a kridu.

Sotva vyšel ze žaláře, seznámil se s poštovní oficiantkou, již se představil jako redaktor a zpravodaj časopisu »Berliner Anzeiger« dr. Hugo Korn. Řekl jí, že má jakožto zpravodaj měsíčních příjmů na 500 korun a mimo to že bude už co nejdříve bráti vysoké tantiemy za divadla, jež napsal a jež se budou v nejbližším čase hráti.

Děvče uvěřilo a rodina se těšila, že poštovní oficiantku potkalo štěstí, když jí »dr. Korn« učinil nabídnuti k sňatku.

Pan »zpravodaj« vystupoval velmi kavalírsky a rodina děvčete nechtěla zůstati za ním, když se kdysi svěřil, že je v okamžité peněžní tísni a půjčila mu ráda 1000 korun.

Ba příští tchýně »páně doktorova« prosila pana žurnalistu, aby jí uschoval vkladní knížku na 8000 korun, poněvadž se obávala, že knížka není doma dosti bezpečně uschována. Pan Kohn peníze vybral a slíbil, že je zúrokuje šesti procenty.

Začátkem letošního roku dostala Kohnova nevěsta, jež zatím vystoupila na přání ženichovo ze státní služby, 3000 korun, které jí také dobrý ten muž uložil na »lepší úrok«.

Před nedávnem zvěděla nevěsta, že pan Kohn pěstuje i jiné styky s ženským pohlavím. V prvé řadě byla upozorněna na dceru jistého majitele realit.

Došlo k scéně, po niž chtěl Kohn nevěstu udobřiti pěkným kožíškem. Kožíšek vskutku přišel, ale brzy po něm i posluha, jenž jej zase na rozkaz Kohnův odnesl.

Podobné komedie se opakovaly několikráte. Konečně se dotázala rodiny jistá kožešnická firma na pana »redaktora dra. Kohna« a teprve tehdy se odhodlala milá nevěsta k rozumnému kroku: došla si pro informace o panu ženichovi — na policejní komisařství.

Zprávy, jichž se jí dostalo, byly zdrcující. Nevěsta viděla, že musí také něco říci a následek byl, že pana doktora hezky ve vnitřním městě zatkli. Kohn poškodil také celou řadu obchodníků. Tak květinářku Sretenovitzovou o 117 korun, kobercový obchod Aduttův o 280 korun, kožešnickou firmu Ungarovu o 475 korun atd.


Původní zdroj historického článku:
Lidové noviny - 1912, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
31. ledna 2021


Diskuze k článku „Rok 1912: Skvělý budoucí manžel odhalený jako podvodník, který napálil celou rodinu“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz