Rok 1909: Zakázaný lesbický podnik nebo obyčejný dámský klub? Rozhodnout musí soud

rubrika: historické články / rodina, móda a životní styl, původně vyšlo: Národní listy - 1909, autor neuveden.
Začátek minulého století rozhodně nebyl světu LGBT příliš nakloněn, lesby a gayové tehdy raději svou sexuální orientaci skrývali. Když byl proto v roce 1909 jeden dámský klub v novinách označen za »homosexuální klub«, tak celý případ skončil u soudu. Dobový článek vám o tom prozradí více.
Následující text pochází z roku 1909

Homosexaální dámský klub v Berlíně.

Včera konalo se před zdejším konšelským soudem přelíčení proti Felixu Wolfovi, redaktoru časopisu »Grosse Glocke«, na nějž podalo pět členek dámského klubu »Nové dámské sdružení« žalobu pro článek, nadepsaný »Homosexuální klub«, ve kterém se dovozovalo, že stanovami určený účel klubu, totiž pěstování ženského hnutí, literatury, hudby a vědeckých otázek, jest pouze pláštíkem hovění pervesním náklonnostem.

Po přečtení inkriminovaného článku bylo líčení prohlášeno za tajné, ale připuštěn přece jeden zástupce tisku, aby se do veřejnosti nešířily nepravdivé zprávy. Žalovaný provedl důkaz pravdy a byl osvobozen.

Věci, jež se v klubu děly, ovšem jsou takového druhu, že je nelze líčiti a celý proces ukázal, že pohlavní zvrhlost, o níž učiněna hnusná odhalení v procesu Moltkově a Eulenburgově, šíří se již delší dobu také mezi berlínskými damami. Policejní president vyslal k líčení komisaře, aby se dle výsledku mohly podniknouti další kroky.

Předsedkyně klubu, sl. Lehmannová, prohlašovala z počátku na otázky předsedy soudu, buď že jsou to soukromé záležitosti, nebo že se dotyčná tvrzení nezakládají na pravdě, později musila doznati, že mnoho členek bylo vyloučeno, domněle pro nemravné počínání.

Vyslechnuté svědkyně však udaly, částečně pod přísahou, že naopak předsedkyně sama činila nemravné návrhy a že má již dlouhou dobu tak zvaný »poměr«, vyloučení pak že bylo následkem různých scén žárlivostí a pod.

Zástupce žalovaného uvedl, že jistá vinárna na Postupímské třídě se přímo označovala jako středisko homosexuálních žen berlínských. Dále bylo uvedeno, že pro homosexuální styky bylo již jedno manželství členky klubu rozvedeno a manžel konečné spáchal sebevraždu; o jiné dámě pak tvrdila jistá svědkyně, že také její manželství jest zkaleno a brzy dojde k procesu o rozvod.

Zajímavé jest, že znalcům byly některé z dam před soudem se objevivších již dle zevnějšku nápadny svým mužským vzhledem, stupňovaným ještě co největším přizpůsobením oděvu mužskému tvaru. O předsedkyni se dokonce praví, že chodí i po ulici v mužských šatech.

Líčení trvalo déle než čtyři hodiny. Na chodbě jedna svědkyně omdlela, byla to dáma, která jen náhodou jednou přišla do klubu. Bylo zjištěno, že mnohé dámy přišly do klubovních místností, soudíce, že jde o nevinnou zábavu dle programu klubu, brzy však staly se předmětem ne mravných narážek, o jichž smyslu částečně neměly tušení.

Mezi četnými svědkyněmi na chodbě čekajícími utvořily se strany, jež se živě mezi sebou přely. Pro psychologa byl zajímavý pohled, jak se v tazích těchto dam zračily nenávist a láska, přátelství a odpor.

Žalobkyně hodlají prý podali z rozsudku odvolání, žalovaná strana však prohlašuje, že je možno podali na důkaz ještě větší materiál.


Původní zdroj historického článku:
Národní listy - 1909, autor neuveden.


témata článku:
datum digitalizace historického článku a zveřejnění na internetu:
11. května 2022


Diskuze k článku „Rok 1909: Zakázaný lesbický podnik nebo obyčejný dámský klub? Rozhodnout musí soud“



 

Líbí se Vám naše původní historické články? Sledujte nás na Facebooku nebo pomocí RSS kanálu!




Všechny historické články jsou 100% reálné! Zveřejňujeme je tak, jak byly napsány v době původního vydání.
V historických článcích nejsou prováděny žádné jazykové úpravy podle dnešního pravopisu.

Námi vydávané historické texty, fotografie a obrázky pocházejí z právně volných zdrojů.

Upozorňujeme, že na naši digitalizaci historických zdrojů a kolorování fotografií se již autorská ochrana vztahuje!
Pokud od nás chcete nějaký obsah přebírat, tak nás prosím nejdříve kontaktujte pro domluvení podmínek. Děkujeme za pochopení.

© 2011 - 2024 Bejvávalo.cz
ISSN 2570-690X

Magazín Bejvávalo.cz je již od počátů svého fungování v roce 2011 provozován
na originálním redakčním systému z dílny Perpetum web design.

Doporučujeme i naše další projekty:   magazín Příroda.cz  —  sdílení PDF souborů DraGIF.cz